Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че не познава и никога не се е срещал с Мартин Божанов-Нотариуса. В публикация във фейсбук той отговори на "публични атаки от определени кръгове".

Вчера премиерът Николай Денков обясни, че една от причините, поради които "Продължаваме промяната - Демократична България" няма доверие на Стоянов е, че той е прикривал връзки между Нотариуса, "Осемте джуджета" и Министерството на вътрешните работи.

На това обвинение обаче вътрешният министър в оставка не отговаря.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" вече призоваха бъдещия служебен премиер Димитър Главчев да смени Стоянов и да назначи друг вътрешен министър.

Самият Главчев обаче каза, че Стоянов е експерт.

А Стоянов изяви готовност да запази поста си.

Ето какво написа Стоянов:

Публичните атаки към мен от определени кръгове от хора в медийното и интернет пространство не стихват!

Използват се внушения на неистини и откровени лъжи! Затова съм длъжен да заявя категорично:

Не познавам, не съм се срещал и разговарял лично или чрез други лица, по телефона, включително и чрез мобилни приложения, с Мартин Божанов – Нотариуса! 

По времето, в което бях ръководител на ГДБОП, събрахме всички материали по делото срещу този човек, които са внесени в прокуратура и на базата на които има образувано досъдебно производство!

За разпространяваните неистини и лъжи по мой адрес заведох граждански иск в съда срещу сайт и лица определящи себе си като „разследващи“ журналисти.

Не на последно място – семейството ми притежава един апартамент, закупен с ипотечен кредит, на какъвто разчитат не малка част от българските семейства. Апартаментът е намерен с брокерска фирма за недвижими имоти, която ни показваше различни жилища в продължение на няколко месеца и е закупен на пазарна цена! По никакъв начин не съм се възползвал от служебното си положение при закупуването на този апартамент! 

Нещо повече – нямам личен градинар!

Няма да позволя името ми да се петни от политици за предизборните им нужди! 

Относно безумията и неистините, които се говорят по мой адрес през последните дни, включително и от политически лидери, бивши и настоящи министри по националните телевизии, също възнамерявам да потърся правата си в съда!

От МВР също излязоха със специална позиция по темата с Нотариуса, както и за обвиненията, че не са протидействали достатъчно ефективно на купуването на гласове на последните местни избори.

Ето какво казаха от МВР:

Във връзка с нестихващите опити за неверни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи по отношение на твърдения за умишлено отбягване на   отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник на МВР, категоричното становище е формулирано в Приложение № 1 т. II. 3 и  5 към чл. 25 от Закона за зашита на класифицираната информация.

Дали едно лице Е ИЛИ НЕ Е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява ДЪРЖАВНА ТАЙНА по смисъла на Закона, разгласяването на която е наказуема по смисъла на чл.357, ал.1 от Наказателния кодекс. Същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР.

В отговор на често изтъквания упрек кой и кога е назначил съпругата на Божанов в структурите на МВР прилагаме копие от заповедта за нейното назначаване.

Вменяването на вина на Министерството на вътрешните работи за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местните избори, то категоричният отговор се съдържа в публикуваната в интернет-страницата на МВР статистика от проведените последни избори.

Недоумяващият въпрос е защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот. Нека припомним и факта, че точно в този период „неработещата" система въведе новия момент – използване на специализирано приложение Географска информационна система „Изборни процеси" – инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори.

Обръщаме внимание и на факта, че провеждането на изборния процес и неговата организация по закон е възложена на Централната избирателна комисия. Правомощията на МВР са строго регламентирани и се отнасят до охраната на изборния процес и недопускане на престъпление против политическите права на гражданите.