Спорният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, заради когото ГЕРБ напусна масата на преговорите за продължаване на управлението с "Продължаваме промяната-Демократична България" намекна, че очаква да остане на поста и в служебния кабинет на Димитър Главчева (ГЕРБ).

"Не съм разговарял с бъдещия служебен министър-председател. Предполагам, че това евентуално може да се случи през следващите дни", заяви днес Калин Стоянов. 

Щял да се отзове на покана за преговори, ако получи такава.

"Ако той прецени, аз съм готов да остана на поста", каза министърът в оставка, за когото по средата на управлението "Денков-Габриел" се разбра, че не е бил министър на ПП-ДБ, а предложен от ГЕРБ.

В първите си коментари вчера след като бе посочен от премиера за служебен премиер председателят на Сметната палата Главчев даде заявка, че няма да посочва политически лица за кабинета си, а ще търси експерти.

На въпрос конкретно за Калин Стоянов, бившият председател на парламента на ГЕРБ посочи:

"Ами не мисля, не мисля, как ще е политчиеско лице. Калин Стоянов си е експерт в областта. Такива има и други впрочем."

Ще водя разговори с много хора, отговори Димитър Главчев на въпрос дали би поканил министъра на вътрешните работи в оставка.

Припомняме, че Калин Стоянов на практика призна, че не е кадър на обединението, след като отказа да си направи "отвод" от насилствено внесения от Мария Габриел проектокабинет с министри на ПП-ДБ в него.

Името на министърът се свързва с полицейското насилие от ноември миналата година - на протест срещу старото ръководство на Българския футболен съюз.

Заради документираното от любителски и журналистически записи, както и от свидетелства полицейско насилие, и срещу граждани, и срещу представители на медиите, отразяващи протеста, от ПП-ДБ поискаха оставката му. Той не само отказа да се оттегли, а и бе пламенно защитен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и неговия партньор Делян Пеевски (вече съпредседател на ДПС). Двамата хвърлиха вината върху министъра на спорта Димитър Илиев (Министерството няма общо нито с футболната централа, нито с организациията на протеста, нито с охраната му, б.р.) и върху прясно встъпилия в длъжност нов кмет на София Васил Терзиев (ПП-ДБ).

Оказа се и, че МВР министърът не само не е бил на място, а и е бил на кино прожекция. Впоследствие премиерът Николай Денков (сега премиер в оставка) уволни един от заместник-министрите във ведомството - Стоян Темелакиев - защото няма правомощия да уволнява министри, а само заместници.

Така сега от ПП-ДБ поискаха при преговорите с ГЕРБ за кабинет Стоянов да бъде сменен. От ГЕРБ обявиха това за ново условие (ПП-ДБ отрича да е ново), напуснаха преговорите окончателно, след което стана ясно, че отиваме на избори.