Търговецът на влияние в съдебната система Мартин Божанов - Нотариуса е бил сътрудник на МВР. Доброволно. Като "информатор".

Това разкри днес Николай Стайков от Антикорупционния фонд, ден след като от воденото от Калин Стоянов ведомство обявиха, че няма да кажат е ли е бил, или не, техен сътрудник убитият, понеже това било "държавна тайна".

"Каца преди малко до мен едно птиче, тъкмо да го изгоня и гледам в човката му сгънато листче, пише “ДЪРЖАВНА ТАЙНА”. Отварям и зачитам: 

- Мартин Божанов - Нотариуса е регистриран като доброволен сътрудник на МВР в категориите “ДЛ” и “Информатор” през 2005 година от Виктор Младенов, служител в 03 РПУ на МВР - София", написа Стайков във фейсбук профила си.

И нещо много любопитно - което може да хвърли светлина върху това кой на кого е сътрудничил: Нотариуса на полицията или полицията на Нотариуса.

"Същият Младенов е извършвал множество нерегламентирани справки в базите данни на МВР по отношение на лица, оперативно интересни за Нотариуса, вкл. за свидетели срещу него. Установено е при проверка преди две години, няма наказания. 

В СС Клуб на Нотариуса преди няколко месеца и преди убийството са били открити наркотици. При обиск от СДВР. Покрито отвсякъде."

Стайков разказва и как след убийството на Нотариуса първият набран телефон от жена му е бил на висш полицай, "даже доста висш". Чак след този разговор идва обаждането ѝ до МВР за убийството. 

"Пишеше и име на полицай, но хайванът беше сдъвкал хартията и не се четеше. Казах му, че това не са никакви държавни тайни, а чисто мафиотски. Не знам дали ме разбра, отлетя тъжно", посочва в заключение журналистът.