Не, ГЕРБ не бламирала парламентарната комисия, която обследва дейността около показно убития търговец на влияние в съдебната система Мартин Божанов-Нотариуса. Просто последното й заседание било свикано извънредно. Иначе ГЕРБ не само е вносител на предложението за създаването й, а и е активен участник.

Твърдението е на новото лице на партията - депутатката Рая Назарян, която е член на комисията и бе в дамския преговорен екип на Бойко Борисов за продължаване на управлението с "Продължаваме промяната-Демократична България". Бе изречено в ефира на БНТ тази сутрин в отговор на въпрос на водещите с оглед цирка, който ГЕРБ и ДПС разиграха този вторник в опит да провалят заседанието.

Колко извънредно е била свикана комисията и колко отдадени на това да доведе тя до някакъв резултат са депутатите от ГЕРБ (и ДПС)?

Клуб Z провери.

Ето какво отговори Назарян тази сутрин на въпроса бламира ли ГЕРБ комисията:

"Тази комисия, за нейното сформиране ГЕРБ е вносител. Ние сме вносители, участвали сме активно, аз съм член на тази комисия. Тази комисия заседава в ден четвъртък.

Има някакъв парламентарен график и на комисиите, и на пленарните заседания. Извънредно председателят на комисията реши да я свика в ден вторник. Тогава имахме извънредно заседание на Народното събрание.

Във вторник, в този ден, аз лично нямах възможност да присъствам на тази комисия, защото имах предварително други ангажименти. Това беше извънредно заседание.

Отделно нашият заместник-председател беше по време на комисията - никой не я бламира. Участвали сме до момента активно, с въпроси и сме присъствали на всяко заседание. Недейте да го приемате като някакво събитие."

Ето и какви са фактите и какво се случи в началото на заседанието този вторник (26 март):

"Някакъв парламентарен график"

Досега комисията за Нотариуса се свикваше в четвъртък, но няма правило и "някакъв парламентарен график" (по Назарян), който да указва, че дните за заседанията на всички комисии - не само тази - са точно фиксирани. В правилника за дейността на Народното събрание е посочено, че заседанията на постоянните комисии са редовни и извънредни.

Постоянните комисии провеждат редовни заседания от вторник до петък, най-малко веднъж месечно.

Постоянната комисия се свиква на заседание заедно с проект на дневен ред от нейния председател по негова инициатива, по искане най-малко на една трета от членовете ѝ или от председателя на Народното събрание.

Председателите на постоянните комисии обявяват писмено дневния ред, часа и мястото на заседанията на интернет страницата на Народното събрание и чрез електронна поща до членовете на комисията. Дневният ред за редовните заседания на комисиите се обявява най-късно 48 часа преди тяхното провеждане. В случаите, когато се провеждат извънредни заседания на комисиите, дневният ред се обявява едновременно с насрочването им.

Комисията за Нотариуса официално представлява "Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов". Пак според правилника "правилата за работа на постоянните комисии се прилагат и по отношение на временните комисии".

С други думи: председателят решава кога да свика комисията, като уведомява членовете й за деня, часа и мястото и дневния ред.

Четири дни по-рано

Клуб Z се обърна към председателя на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ) с въпроса кога членовете на комисията са били уведомени за предстоящото на 26 март заседание и "извънредно" ли е било това, както твърди Назарян.

В отговор Минчев посочи, че всички те са били уведомени от сътрудник в 10:22 ч. на 22 март (предходния петък), т.е. четири дни преди заседанието, в общия електронен чат на комисията.

Нито един от представителите на ГЕРБ и ДПС, в т.ч. Рая Назарян, не е възразил, уведомил или друго, че не може да присъства по една или друга причина.

Отделно, денят, мястото, часът и дневният ред са публикувани в срок на сайта на НС.

Иначе е вярно, че в същия ден имаше извънредно заседание на парламента, свикано от председателя Росен Желязков (ГЕРБ), на което депутатите гласуваха отвода на Мария Габриел от премиерския пост. Това заседание не би следвало да е затруднило участието в комисията на депутатите на ГЕРБ поради простия факт, че започна в 10 ч. сутринта и продължи точно един час и пет минути, а заседанието за Нотариуса бе свикано за 14 ч. В добавка - заседанието на комисията е било свикано преди Желязков да нарочи извънредното за целия парламент.

"Какво правите тук? Разпускайте го този цирк"

А сега за "активното" участие на ГЕРБ (и ДПС) в комисията, за чието създаване се подписаха и гласуваха в зала.

Този вторник то в действителност бе активно, по-скоро "пасивно-активно". При проверка на кворума се оказа, че на заседание са дошли 8 от 17 от членовете на комисията, т.е. кворум няма. Отсъстваха - познахте - депутати на ГЕРБ и ДПС. Правилникът на НС позволява в такива случаи да се провежат дискусии и изслушвания, макар да не може да се гласува и това изтъкна Никола Минчев.

Тогава обаче "активно" се включиха визираният от Назарян като присъстващ зам.-председател на комисията от ГЕРБ - Маноил Манев, както и също зам.-председателят, но от ДПС - Хамид Хамид. На висок тон и двамата се обявиха "за" прекратяване на заседанието - нямало гласуван дневен ред. Надвикването, в което се включиха и от БСП и "Има такъв народ", продължи около час.

Ето и някои реплики, от които всеки сам може да си направи извод за отдадеността на двете парламентарни групи към разнищването на казуса с търговията с влияние в съдебната система:

"Смисълът на комисията е да провежда изслушвания, а в момента работата й е безпредметна. Какво правите тук? Разпускайте го този цирк, приключвайте с тази предизборна кампания и да я правим както трябва! Нищо не постигате - да се събирате, да си говорите и поддържате някакви идеи.

Викаме хора, тричаме ги, задаваме въпроси. Всеки един, който е дошъл тук, ни казва, че не можем да съберем данните, които искаме. Всеки, който е дошъл тук - гражданин или представител на някой орган, ни казва: безпредметно е това, което правим, защото няма да има и никакъв ефект. Да сложим лепенка отпред "Предизборен щаб" и да закриваме!" (Маноил Манев, появил се отнякъде)

"Вас (Минчев, б.р.) ви свалиха като председател на Народното събрание заради нарушение на правилника! Може би трябва да ви свалим и като председател на тази комисия. По какъв дневен ред работите сега? Това е абсолютно незаконно! Вие го знаете! Водите си политическа кампания! Прекратете заседанието, защото няма кворум!" (Хамид Хамид, напускайки заседанието)

"Този цирк" (по Маноил Манев) не попречи тази сутрин, само че в ефира на бТВ, и Деница Сачева (ГЕРБ) да повтори едно към едно казаното от Назарян по БНТ за извънредността на въпросното заседание. "Категорично, разбира се" - отвърна Сачева на въпроса искат ли в ГЕРБ да стигнат до дъното на историята около Нотариуса, в т.ч. имало ли е политически чадър над дейността му. "Не саботираме абсолютно нищо, зам.-председателят от името на ГЕРБ беше там на място", заяви другата преговаряща от името на Борисов. Само че ГЕРБ има общо петима членове в комисията, ДПС - трима.

Заседанието все пак се проведе, след като Никола Минчев игнорира "цирка". Макар и без ГЕРБ/ДПС.

Тема за размисъл

И една тема за размисъл. На заседанието на 14 март бе извикана градската прокурорка на София Илиана Кирилова. Тя отказа да се яви. С два мотива: дала вече интервю за медии и парламентът не можел да привиква и разпитва магистрати. Кирилова обаче се появи при повторната покана на 26 март, като закъсня. Даде обаче изявление за медиите преди това. Влезе в залата едва след като стана ясно, че заседанието продължава.

Пита се - дали е очаквала то да се провали заради липса на кворум.