Различните елементи от обвинението срещу Васил Божков по т.нар. криминално дело срещу него са получили различен развой. Разследването вече е приключило - част от материалите ще му бъдят предявени и той ще отиде на съд, други са разпределени в Плевен и Благоевград, а някои от елементите са отделени в продължаващо разследване...

Това гласи в резюме съобщение на Софийската градска прокуратура от днес.

Предисторията

Както е известно, в началото на 2020 г. - месеци след встъпването на Иван Гешев, Спецпрокуратурата буквално се стовари с цялата си мощ срещу Божков. Той отиде в Дубай, но отговори, като показваше "паметни бележки" от срещи с Кирил Домусчиев, на които срещу 20 млн. лв. годишно му се обещава "пълен съпорт" от държавата, а впоследствие стана и свидетел по разследване срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, на които твърди, че е предал около 60 млн. лв. подкупи. Към днешна дата то вече е прекратено.

Така след първото образувано дело - че е спестил около половин милиард лева от такси за хазарт (което всъщност става благодарение на законова поправка по времето на ГЕРБ, б.р.), той бе обвинен и че е ръководил въпросната група за убийства и изнасилвания.

От това, което е публично известно - срещу Божков към днешна дата е "висящо" още едно дело за незаконно държане на артефакти, а третото - "голямото" за данъчни престъпления, плюс принуди на длъжностни лица, подкупи и пр., пое към съда.

Срещу него тихомълком прокуратурата прекрати след "ерата Гешев" още едно обвинение - по Глава първа от НК, че е организирал държавен преврат във връзка с масовите протести срещу ГЕРБ и главния прокурор през 2020 г.

Какво свърши прокуратурата по "криминалното" дело

На първо място Божков отива на съд за един опит за изнасилване, за подбудителство към покушението срещу спортния деятел Манол Велев (през 2007 г.), "което е останало във фазата на опита" и за подбудителство към умишлено убийство на Йордан Динов (през 2012 г.). За последното като пряк извършител на съд отива още един човек - Н. С.

"Отделени са и материалите, които касаят обвинението на Васил Божков за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита. Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на СГП", пише днес.

(Тук става въпрос за неуспешния атентат с гранатомет срещу покойния вече застраховател и барета, за който има една осъдителна присъда на украинеца Роман Логвиненко - б.р.).

Едно дело - срещу Божков и К.Б. за изнудване отива по компетентност в ОП-Плевен. Друг от групата му - Веселин Б., обвинен за държане на наркотици, отива да си го разследва Районна прокуратура-Благоевград.

От другите шестима обвиняеми от ОПГ на Божков държавното обвинение прекратява срещу 5-има (Клуб Z припомня, че любим прийом на закритата Спецпрокуратура беше - само и само дадени "чувствителни" дела да са при тях, а не примерно да ги гледа СГС -  да се "пришиват" повече обвиняеми "на килограм", за да се защити тезата за ОПГ. После при делата в същинска фаза съвсем очевидно се виждаше как някои от хората дори не се познават - б.р.).

Междувременно пък самият Васил Божков се похвали, че печели дело след дело по повод иззетите при масираните обиски у тях и в офисите му артефакти - с любовта към които е общоизвестен.

Божков се прибра от Дубай у нас в деня след погребението на Алексей Петров. По въпроса все още спори: дали, както казват неговите адвокати, си е дошъл доброволно, или - както твърди МВР - ни е предаден от ОАЕ по линия на Интерпол.

Ето и съобщението на прокуратурата в оригинал:

Приключи разследването срещу Васил Божков по т. нар. дело за криминални престъпления

Водещият разследването следовател към отдел „Следствен" на Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда (чл. 321 НК); за изнудване (чл. 214 НК), за опит за изнасилване (чл. 152, вр. чл. 18 НК); за умишлено убийство (чл. 116 НК); за опити за убийство на две лица (престъпления по чл. 116, вр. чл. 18 НК); за подбуждане към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, ал. 2 НК) и за държане на наркотици (чл. 354а, ал. 3 НК).

Материалите от разследването са предявени на лицата, които имат право и са поискали да се запознаят с тях и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори.

С постановление от 29.03.2024 г. наблюдаващите прокурори са отделили материали от разследването и са ги изпратили съответно на Окръжна прокуратура - Плевен (ОП-Плевен) и Районна прокуратура – Благоевград (РП-Благоевград), прекратили са частично наказателното производство, а в останалата му част същото предстои да бъде внесено в съда с обвинителен акт.

Наказателното производство е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда.

От материалите по делото са отделени тези, които касаят обвинението на Васил Божков и на К. Б. за изнудване, извършено от двамата в съучастие (чл. 214 НК), като отделените материали се изпращат по компетентност на ОП-Плевен, в чиито район съгласно обвинението е извършено престъплението.

Отделени са и материалите, касаещи обвинението на Веселин Б. за държане на наркотици (чл. 354а, ал. 3 НК), като същите се изпращат по компетентност на РП-Благоевград, в чиито район според обвинението е извършено престъплението.

Отделени са и материалите, които касаят обвинението на Васил Божков за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита. Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на СГП.

Предстои внасяне на обвинителен акт срещу:

- Васил Божков за опит за изнасилване (чл. 152, вр. чл. 18 НК); за подбудителство към умишлено убийство на Й. Д. (чл. 116 НК); за подбудителство към умишлено убийство на М. В., което е останало във фазата на опита (престъпление по чл. 116, вр. чл. 18 НК) и за подбуждане към умъртвяване на Б. С. (чл. 117, ал. 2 НК),

както и срещу:

- Н. С. за извършването на умишлено убийство на Й. Д., подбудител към което е Васил Божков (чл. 116 НК).

Обвинителният акт може да бъде внесен след като изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за частично прекратяване или след като същото бъде потвърдено или изменено от съда.