Вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел няма покана за участие в служебното правителство.

Това заяви в отговор на въпрос самата тя пред български журналисти в Брюксел. Габриел участва в срещата на външните министри на страните членки на НАТО.

„Нямам покана. Не мисля, че мога да коментирам поече каквото и да било. За мен е много важно наистина до последния ден на работата на това правителство да бъдем активни, да изразяваме позиция и да показваме, че България е един надежден и доверен партньор“, каза дипломат номер 1.

Тя отказа да отговори и на въпроса има ли планове да остане в политиката след парламентарните избори у нас и европейския вот през юни.

„Все още съм част от правителството „Денков-Габриел“ и за мен е наистина важно като екип, в унисон с вътрешната и външната политика, България да показва последователност. На фона на това, което беше направено през последните месеци, да остане последователен партньор спрямо своите партньори в ЕС и НАТО. Да има също толкова активна външна политика, както я видяхме пред последните месеци. И, разбира се, да се обръща внимание на грижите на хората и техните проблеми. Защото и здравеопазването, и образованието, и развитието на регионите са важни приоритети за страната“, изтъкна Габриел.

Мария Габриел трябваше да стане премиер през март. Тя щеше да поеме поста на ротационен принцип от Николай Денков. Сглобката обаче се провали и вероятно ще бъдат свикани предсрочни избори.

На въпрос на Клуб Z тя отговори, че на този етап не вижда опасност направеното през последните месеци да бъде развалено. Важно е да се продължи работата по основните приоритети, включително външнополитическите – еврозоната, Шенген и приемането в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Днес Мария Габриел участва в отбелязването на 75-ата годишнина от създаването на НАТО.

Тя определи членството ни в пакта като стратегически избор да участваме в най-силния и мощен военен съюз.

„България участва, защото споделя демократичните ценности, защото има ценен принос за стратегическата важност на Черно море и Западните Балкани, с много ясната, неотстъпчива и всеобхватна подкрепа за Украйна. Решени сме да допринесем и за трансформацията на алианса. Той днес отговаря на нови предизвикателства, свързани със сигурността, дезинформацията. Всички ясно казваме, че Русия остава пряката заплаха за алианса. Но повече от всякога сме обединени. С подкрепата за Украйна оказваме подкрепа и за нашата сигурност“, каза Габриел.

Клуб Z й припомни, че третата политическа сила в Народното събрание – „Възраждане“, внесе проекторезолюция за излизане от НАТО.

„Мисля, че в България имаме критична маса от трезвомислещи хора, които много добре осъзнаваме, че защото сме в НАТО, България е толкова силна, толкова независима и с толкова високо ниво на сигурност. Надявам се, че ще отговорим на още едно предизвикателство – да има по-голяма видимост комуникацията  за това какви са ползите от членството“, отговори министърът.

По думите й младите у нас масово споделят ценностите на пакта. Габриел припомни мотото „Защото сме по-силни заедно“, измислен от сънародничката ни Мария Николаева. То ще бъде използвано през цялата година, в която страната ни отбелязва 20-ата годишнина от присъединяването си към Северноатлантическия пакт.

На въпроса каква информация има за открития с помощта на германските служби оръжеен склад на „Хамас“ у нас Мария Габриел отговори:

„Вярвам в доброто сътрудничество, което имаме със службите в ЕС, с НАТО. Ето това е сътрудничеството, което ни носи принадлежността към тях. Защото когато става въпрос за заплахи за сигурността, ние не сме сами.“

Мария Габриел категорично вярва, че българската помощ за Украйна ще остане предвидима и стабилна. Според нея всяка инициатива, която позволява тази подкрепа да не бъде зависима от каквито и да е политически конюнктурни ситуации, е стъпка в правилната посока.

Вчера и днес външните министри обсъждат формата за помощта на страните членки и на НАТО като цяло за Украйна. Според дипломати пактът се подготвя и за вариант, при който Доналд Тръмп да стане президент на САЩ и са откаже да помага на Украйна.

„Влизането ни в НАТО бе благородна цел“

„Присъединяването на България към НАТО преди 20 години беше не само външнополитическа, а благородна цел, защото на първо място то е приобщаване към ценностите на демокрацията, свободата и мира.“

Това заяви Мария Габриел в словото си по повод 75-годишнината от основаването на пакта. Събитието бе чествано в централата на алианса в Брюксел. То съвпадна със срещата на външните министри от страните членки.

„Присъединяването на България към НАТО беше също вдъхновение за важни реформи. Благодаря на всички поколения политици, военни, представители на академичната общност и гражданското общество, които допринесоха за това България и НАТО да бъдат там, където са днес. Можете да разчитате на готовността на България да защитава общите ценности. Свободата и мирът не са даденост и трябва всеки ден да бъдат защитавани“, каза още Габриел.