Съветът на ООН по правата на човека гласува резолюция за спиране на всички продажби на оръжие на Израел. Тя беше приета с гласовете на 28 от 47-те държави-членки на съвета. 13 представителки се въздържаха. Само 6 гласуваха против - България, САЩ, Германия, Аржентина, Парагвай и Малави.

Това е първият случай, в който най-висшият орган на ООН, посветен на опазването на правата на човека, заема позиция по кървавата война, стартирала на 7 октомври след нахлуване в Южен Израел на бойци на "Хамас" от Газа и последвалата военна кампания на израелската армия в палестинския анклав.

Текстът призовава страните да "прекратят продажбата, трансфера и пренасочването на оръжия, боеприпаси и друго военно оборудване към Израел(...) за да се предотвратят по-нататъшни нарушения на международното хуманитарно право и нарушения и злоупотреби с правата на човека". В него се припомня, че през януари Международният съд на ООН постанови, че "съществува вероятен риск от геноцид" в Газа.

В резолюцията, внесена от Пакистан от името на всички членки на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) с изключение на Албания, се призовава за "незабавно прекратяване на огъня" и за осигуряването на "незабавен спешен хуманитарен достъп и помощ".

"Имаме нужда всички вие да се събудите и да спрете този геноцид. Геноцид, който се предава по телевизията по целия свят", заяви палестинският посланик Ибрахим Мохамед Храиши пред Съвета преди гласуването.

Мейрав Ейлон Шахар, посланик на Израел в ООН, заклейми резолюцията като "петно за Съвета по правата на човека и за ООН като цяло". Той добави, че "гласуването с "да" е гласуване за "Хамас".

Посланичката на САЩ Мишел Тейлър се съгласи, че "твърде много цивилни са били убити в този конфликт и че всяка смърт от цивилното население е трагедия". Тя призна, че "Израел не е направил достатъчно, за да намали страданията на цивилното население". Но тя изтъкна, че Вашингтон не може да подкрепи текст, който съдържа "много проблематични елементи", включително това, че не осъжда "Хамас" и атаките на терористичната организация от 7 октомври.

Гласуването се състоя, след като миналата седмица Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, призоваваща за прекратяване на огъня, благодарение на въздържането на Вашингтон.