Софийският градски съд даде старт на делото срещу Димитър Любенов, който призори на 25 септември 2022 г. помете с "Порше Панамера" кола, която прибираше френски туристи от Банско, уби мъж и тежко рани жена.

Той отива на съд по доста тежкия член за "умишлено причинена смърт" (за разлика например от Георги Семерджиев, б.р.), който допуска дори и доживотен затвор.

Според прокуратурата младият мъж...

"... около 03:50 ч., управлявал автомобил на ул. „Околовръстен път" след употреба на кокаин и алкохол със скорост 195 км/ч, при разрешена скорост 80 км/ч. В състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, предизвикал ПТП с движещия се пред него автомобил, вследствие на което едно лице загина, а други две получиха телесни увреждания."

Както Клуб Z писа - тогава по позорен начин двама патрулиращи полицаи срещу 200 лв. освобождават "дринк енд драйв", шофьора, който возел Любенов, с думите, че "те го поемат". После ескортират с патрулка Любенов, който натиска педала по Околовръстното, докато не става ПТП-то. След което, вместо да окажат първа помощ, отстъпват на задна скорост цял километър и изчакват... дежурния да им подаде официално сигнал по радиостанцията, че има катастрофа.

Те обаче не са в това дело, а бяха извадени от прокуратурата в друго.

Защитата днес за пореден път е поискала младият мъж да бъде освободен от ареста, където пребивава неизменно от септември 2022 г. Това обаче не е уважено от СГС.

Ето и цялото съобщение за проведеното разпоредително заседание:

Софийският градски съд даде ход на делото срещу Д. Л., обвинен от Софийска градска прокуратура за пътнотранспортно произшествие на Околовръстен път и причинил смъртта на френски гражданин

На 09.04.2024 г. Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу Д. Л., обвинен от Софийска градска прокуратура (СГП) за престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „б" и б. „в", пр. 2, вр. ал. 1, пр. 3 от НК и насрочи разглеждането му по същество за 05.06.2024 г.

Д. Л. е предаден на съд за това, че на 25.09.2022 г., около 03:50 ч., управлявал автомобил на ул. „Околовръстен път" след употреба на кокаин и алкохол със скорост 195 км/ч, при разрешена скорост 80 км/ч. В състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, предизвикал ПТП с движещия се пред него автомобил, вследствие на което едно лице загина, а други две получиха телесни увреждания.

Изготвеният от СГП обвинителен акт е внесен в съда на 09.02.2024 г.

Досъдебното производство е образувано на 25.09.2022 г. Разследването по делото е проведено от „СРТП-ОР"–СДВР под ръководството и надзора на СГП.

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/61968-sofiyski-gradski-sad-ne-uvazhi-iskaneto-na-d.-l.-za-izmenenie-na-myarkata-za-ne

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/60359-sgp-zadarzha-za-srok-do-72-chasa-obvinyaemiya-za-patnotransportno-proizshestvie%2C

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/60361-sofiyski-gradski-sad-vze-myarka-za-neotklonenie-%E2%80%9Ezadarzhane-pod-strazha%E2%80%9C-spryamo

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/60443-sofiyska-gradska-prokuratura-izmeni-obvinenieto-na-d.-l.-i-go-privleche-za-umis

В разпоредително заседание на 09.04.2024 г. състав на СГС прие, че във фазата на досъдебното производство и при изготвянето на обвинителния акт не са допуснати нарушения на процесуалните правила, нарушаващи правата на обвиняемия. 

Защитата на Д. Л. за пореден път поиска изменение на мярката за неотклонение в по-лека такава. Съдът стигна до извода, че не са налице предпоставките за изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража", взета на 27.09.2022 г. Мотивът на СГС е, че е налице реална опасност от извършване на престъпление.

СГС конституира като граждански ищци и частни обвинители роднини на починалия. СГС прие за съвместно разглеждане граждански искове за причинени неимуществени вреди.

Заседанието на 05.06.2024 г. ще започне с разпит на свидетели.