Конкурсите за болничните директори остават за служебната министърка на здравеопазването Галя Кондева, която днес прие властта от досегашния титуляр проф. Христо Хинков.

"Оставих на д-р Кондева да проведе конкурсите за директори на болници, което ще бъде доста отговорна задача", обяви той.

Проф. Хинков беше единственият министър, който доста преди ротацията (неслучилата се така или иначе) обяви, че не иска да продължава да е на поста си заради политическия натиск и трудността във взаимодействието с Комисията по здравеопазването на Народното събрание. Хинков на практика беше бламиран от комисията, оглавявана от Костадин Ангелов от ГЕРБ, след като уволни (или се опита да уволни неуспешно реално) шефа на "Пирогов" Валентин Димитров. 

Хинков по-рано призна, че въпреки че конкурси за директори на голяма част от болниците в страната трябваше да бъдат проведени преди време, на него му е било попречено. Преди около два месеца той разказа в бТВ как в около 15 болници трябва да се обявят конкурси за ново ръководство, което трябва да се направи около два месеца преди изтичането на мандатите на старите. Той обявил конкурси за няколко областни болниици, но после "под натиск" ги спрял.

"Бях помолен от вицепремиера Габриел, бях помолен от самия премиер".

Според него най-вероятно двамата искали следващият министър "с друг мандат и възможности, да обяви следващите конкурси". "А може би се счита, че ще обявя политически конкурси". 

"Може би тяхното настояване беше принципно, в смисъл че не е хубаво конкурсите да се провеждат от министър, който възнамерява да си подаде оставката.

Според мен голяма част от директорите на големи болници са назначавани по политически причини. Много интереси се преплитат, за много пари става въпрос”, каза още тогава вече бившият министър.

"Трябва да ви кажа, че една голяма част от държавните болници, тоест в с около 85% акционерно участие на държавата, са в лошо финансово състояние“, добави той тогава.

Самата Кондева идва в МЗ като досегашна директорка на една от столичните болници - Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Като свършена работа проф. Хинков каза пред БТА, че е оставил на Кондева проекта за модернизиране на спешната помощ, който "беше забатачен от пет-шест години и ако той не беше осъществен, щяхме да връщаме около 200 млн.лв на Европейската комисия (ЕК)".  По думите му проектът няма да се изпълни съвсем на 100 %, но ще бъде така, че да не се налагат санкции от страна на ЕК.

"Успяхме да спасим болницата в Котел да не я затворят", отчете той като свой успех.

В отговор на въпрос за какво не му е стигнало времето Хинков отчете, че е искал по-рано да започне строителството на детската болница в столичния кв. “Горна баня“.

"Оказа се, че тя е в капана на обществените поръчки", допълни той и обясни, че такова изискване за строеж на частна болница няма. 'Това означава, че една частна болница би изсмукала медицинския персонал за бъдещата детска болница", добави той.

Според него бъдещата детска болница трябва да бъде „извадена“ от режима на Закона за обществените поръчки, да бъде обявена за приоритетна, за да може да се построи в срок.

"В момента чакаме съда да се произнесе по поредната жалба на фирма, участвала в търг", каза още досегашният министър на здравеопазването.