"Който пачки вади - от пачки умира".

Такава вариация на известна българска поговорка изговори днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Тази му реплика очевидно бе коментар по повод настоящия скандал, който се вихри в МВР и агенция "Митници".

Един от акцентите в този скандал са изтекли снимки на пачки с евро.

Подобни снимки на пачки в чекмедже бяха изтекли преди време и по един друг скандал, в който бе замесено името на Борисов.

"Оказа се, че са фалшиви (пачките от скандала с неговото име - б.р.). Оказа се, че такива банкноти няма и олекнаха. Сега тук е малко по-друго", заяви още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ изрази съгласие с изнесените данни от новата финансова министърка Людмила Петкова, според които в държавния резерви има не 9 млрд. лв., както твърди бившият финансов министър Асен Василев, а само 6 млрд. лв.

"Подвели са ни, че има 9 млрд., а те са 6. Поздравявам новия финансов министър, че остави шефа на НАП Спецов. Само след една седмица с мощната им медийна подкрепа щеше да излезе, че когато е Асен Василев, има пари за всичко", каза Борисов.

Според него "нито има за общините, нито за енергетиката, източена е цялата".

"Това не е нищо предизборно. Аз го казвам с тревога. Ние като дясна консервативна партия винаги сме държали да има мазнинка, резерв, да не се изхарчва всичко.

Вместо да се дават за проекти са изхарчени за пенсии. Счупване на пенсионния модел. Продължаваме в парламента и за Великден да даваме за пенсии", каза още Борисов.

Интересното в случая е, че инициативата за добавките за Великден, която той очевидно не подкрепя, е на ГЕРБ и ДПС.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" вече коментираха, че резервът в края на март е 9,9 милиарда лв. Но в началото на април са направени две големи плащания - 1,6 милиарда към БЕХ за дълга на "Топлофикация" и 1,5 милиарда за изплащане на пенсиите през април.

Очакваните данъчни приходи през април са 3,9 милиарда лв. и пристигат на 14-и (ДДС) и след 25-и (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че, в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лв.

И "Възраждане“ са притеснени за финансовото състояние на държавата

"Възраждане" са притеснени от финансовото състояние на държвата, заяви Костадин Костадинов в отговор на въпрос в кулоарите на парламента за изнесената вчера информация за фискалния резерв от служебния финансов министър Людмила Петкова. Според Костадинов Асен Василев е удържал дефицита на 3%, но на цената на огромни бюджетни ограничения, "затягане на коланите", забавяне на разплащания в размер на близо 4 млрд. лв., както се твърди.

Това означава, че когато дойде следващото правителство и то има текущи разходи, и му се наложи да плаща и забавените, то или ще трябва да тегли огромни заеми, или ще трябва да обяви невъзможност да плаща заемите, а може би дори и да тръгне процедура по фалит на държавата, което е сериозно престъпление, заяви лидерът на „Възраждане“. Всичко това, според него, е направено от Асен Василев „с цел да се изпълни неговият фетиш – 3% дефицит, с натиск към НСИ за данните за инфлацията, за да получим покана за членство в еврозоната и добър конвергентен доклад към юни“. За да постигне тези свои цели той рискува финансовата сигурност на цялата държава, което също е престъпление, коментира още Костадин Костадинов.