История, която започва с един "паднал" (на жаргона на трафикантите) кокаин, пренася се в сградата на Агенция "Митници" по инициатива, казват само на ДАНС и КПК, дори без знанието на прокуратурата... После лесно се хлъзва към атака срещу Асен Василев - заради "неговата" шефка на митниците Петя Банкова и към Кирил Петков и Николай Денков - заради интензивната им защита на Живко Коцев.

В историята, която има много неизвестни, препратки към крими сюжети от миналото - близко и далечно, и която съвсем "случайно" се развихря в предверието на предизборната кампания и в контекста на засилващото се напрежение между вътрешния министър Калин Стоянов и ПП-ДБ, има един доста показателен момент - кафявите медии се оказват "отлично информирани" (включително снимково) за личния и може би дори интимния живот на Коцев*. 

Но да караме поред.

1-во действие - кокаинът

25 март е точно денят, в който се разбира, че "сглобката" няма да я бъде и се отива на предсрочни избори. Точно тогава вечерта в Бургас са заловени рекордните за местната митница около 170 кг кокаин. Парите, които отиват така "по дяволите", са само едната страна на въпроса. Обичайно при такива провали на пратки има гарант, който трябва да го отнесе. Често - и летално.

Другата, по-любопитната част на нещата, е, че ударът е чисто на агенция "Митници", а ГДБОП - службата, от която идва Калин Стоянов, е оставена в пълно неведение. Някои дори допускат, че може би политическите партньори си пращат по този начин "честитки": "Нека да не опитваме с лошо".

Начело на митниците от 20 февруари застава дотогавашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова (която е от Добрич, откъдето е и приближеният на Василев шеф на НАП Румен Спецов). Банкова е сестра на уволнения дисциплинарно през 2021 г. от тогавашния министър Бойко Рашков директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков (близък по това време до бившия главен прокурор Иван Гешев. За Банков все пак се говори, че не е много близък със сестра си). Назначението ѝ заедно с огласеното намерение тогава на Асен Василев да прави мегаагенция - митници плюс НАП, е остро нападнато от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който се оплаква, че това е станало без съгласуване или знанието им като партньори в управлението.

2-ро действие - арестите 

Тук трябва да се върнем няколко години назад. Т.нар. две каки - Румяна Ченалова и Владимира Янева (плюс един "батко" - адвокат Момчил Мондешки) водят непринуден разговор, в който между другото се развива следният диалог:

"Янева: Те, шефовете на службите са негови хора. Аз съм сигурна, че (на) Бойко те са му скочили…

Ченалова: На кого са, на Бойко?

Янева: Не, на Делян. Аз съм сигурна, че ДПС са поставили условие на Бойко, че ако пипне шефовете на службите – ще му скочат."

Години след този диалог две от "службите" - ДАНС и вечно (не)реформиращата се Комисия за противодействие на корупцията (КПК), на 3 април се изсипват ефектно на гости на Петя Банкова - директор на агенция "Митници" и парекселанс човек на Асен Василев. Любопитно - но веднага "протича" в правилните медии, че се интересуват от Банкова и от единия ѝ заместник Людмил Маринов.

И двамата са били служители на ДАНС, той - буквално допреди дни, и са в остър конфикт с шефа ѝ Пламен Тончев. В крайна сметка Маринов отпада от списъка с обвинените. А адвокатката на Банкова казва, че я държат до другия ден в КПК с интересен подход - като непрекъснато ѝ връчват нови документи (самата антикорупционна комисия няма право да задържа - б.р.).

"Хасковската връзка"

Горе-долу час-два стигат, за да се намеси в историята Никола Николов-Паскал - митичен контрабандист от 90-те години на миналия век, който живеел "пенсиониран" в Гърция. И който е от Хасково... Откъдето са двамата обвинени заедно с Банкова - бащата и синът Стефан и Марин Димитрови. И откъдето, разбира се, е и Асен Василев.

Намесва се Софийската градска прокуратура: "организираната престъпна група" (ОПГ) в крайна сметка се свежда до четирима - Банкова, баща и син Димитрови и митичният Паскал. Естествено, при обиските се намират и съответните "мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др." Дори протича "вътрешна информация" за бял прах - за публиката с интерес към повече съспенс.

Защитата на Банкова твърди, че е знаела за кого е кокаинът, предназначен за купуване на избори, както и че именно тя е махнала от ГКПП служители, работещи за Паскал вместо за държавата. А иззетите от кабинета ѝ паметни бележки били план - кои канали предстои да удря.

Между другото - Асен Василев казва също нещо интересно: освен че споменава прословутия кокаин, но и че Банкова е задържана точно преди среща с австрийския посланик. На нея тя е щяла да моли след американските и английските, да бъдат разположени и австрийски митничари на ГКПП-Капитан Андреево.

(Мал)шанс - не ѝ стига времето...

Кои са Марин и Стефан Димитрови

Пуска се обаче версия №1, че през Марин и Стефан Димитрови Банкова е комуникирала с Паскал. Снимки на бащата и сина се появяват и с Бойко Рашков и Кирил Петков.

Бащата - днес 65-годишен, е класическо пенсионирано ченге, бивш шеф на супер "ресурсната" Агенция по рибарство и аквакултури, с принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Публично известно е, че е бил свидетел два пъти - веднъж срещу бившия зам. вътрешен министър в тройната коалиция Раиф Мустафа, който беше съден за подкуп. Втори път се появи по т.нар. канибалско дело през лятото на 2021 г., когато твърди за заплахи от 2010 г., отправени от Бойко Борисов. Тогава потърсил за съдействие служебния вътрешен министър Бойко Рашков (тогава Рашков твърдеше, че Борисов е заплашвал бизнесмен, че "семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо")

Младши обаче - Стефан Димитров, започва да излиза на кадри в близост с Живко Коцев. Главсекът на МВР бе назначен от Калин Стоянов, който вече е очевидно, че не е министър "на" ПП-ДБ, и двамата с главсека си явно "не предат" заедно.

На кадрите с Димитров Коцев е във всякакви морално укорими ситуации, мигновено бива замесен и Асен Василев. А дори и днес кафявите медии, пускайки Коцев и Стефан Димитров от сауна, намекват, че се "предполага, че ще се появят още по-слисващи съобщения, снимки и видеа". Сюжетите са разнообразни - скъп часовник, куче, опасна близост...

Как е намесен Бойко Рашков

Снимки има и с Бойко Рашков, които предполагат, че бившият министър на вътрешните работи в служебното правителство и после в кабинета на Кирил Петков е в повече от приятелски отношения с баща и син Димитрови. Особено дискутиран е подарък на рожден ден на Рашков, нещо между снимка и картина, където той е изобразен с жена си и внучката си. За познанството си с двамата той обяснява пред "Дневник", че се запознава с Мартин Димитров, когато мъжът идва през 2021 г. да подаде сигнал. "Тогава разказа, че придобил информация във връзка с наказателно разследване срещу ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов за получен или опит да бъде получен подкуп от 200 хил. лв. във връзка с някакви сделки, за което свидетел бил тогавашният председател на Държавен фонд "Земеделие" Симеонов. Той е потвърдил че има такъв случай, а впоследствие е бил принуждаван да се откаже от показанията си", казва Рашков. Той твърди и нещо друго - познава сина само покрай баща му, но самият Стефан Димитров е много по-близък с министър Калин Стоянов. 

3-то действие - главният секретар

В средата на миналата седмица внезапно главно действащо лице - и като активна страна, но и като обект на атаки, става главният секретар на МВР Живко Коцев. (Известно е, че главният секретар на МВР, който би трябвало да е висшата професионална длъжност в системата, а не политически обвързана, отдавна не е такава. Поне не и от времето на Цветан Цветанов.) 

Оставката

На 4 април той обявява, че подава оставката си "по собствено желание". Като дори няколко часа се говори, че е бил в неизвестност, поне така декларира премиерът Николай Денков, който казва, че телефонът на Коцев не отговаря и той продължително време не може да бъде открит. Оставката на Коцев е подадена ден преди кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев да обяви състава на правителството. Един от ключовите въпроси е дали вътрешният министър Калин Стоянов ще запази поста си и под негово ръководство МВР ще организира изборите 2 в 1. Стоянов е вече силно противоречива фигура - неприемлива за ПП-ДБ, откъдето искат, но не получават оставката му още след протестите срещу БФС и съпътстващото ги полицейско насилие, докато министърът е на кино. Калин Стоянов е неизменно бранен от ГЕРБ и ДПС. Самият той се оплаква от политически натиск от Кирил Петков, рефрен, който е удобно повтарян от Борисов и от Пеевски. Самият Стоянов въпреки призивите на Антикорурционния фонд и снимковия материал упорито твърди, че полицаи не са охранявали скандалния клуб на Нотариуса. В четвъртък вече е почти сигурно, че министърът остава и в служебния кабинет, защото сам се обявява за експерт. В петък сутринта, когато обявява имената, Главчев оправдава избора си с това, че вече главният секретар на МВР Живко Коцев е подал оставка, така че Калин Стоянов е още по-нужен за изборите и заради приемствеността в системата (с допълнителния "убедителен" аргумент, че синдикатите не могат без него).

Оттеглянето на оставката

Веднага след като съставът на кабинета е обявен със Стоянов в него, представителите на ПП-ДБ напускат срещата при президента, Радев отпуска някаква възможност за промяна на предложените имена със срок до вторник, а Главчев казва, че никой не може да го убеди да пипа списъка с министрите. На спешен брифинг в МС се появяват Денков и Живко Коцев, който обяснява, че вече не иска да подава оставка. И че е бил принуден. Тогава имената на оказващите натиск не бяха съобщени, само неофициално се разбра, че става дума за самия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. След оттеглянето на оставката си Коцев рязко се превърна в обект на вихрена атака.

През уикенда започнаха "да текат" в правилните медии снимки, на които Коцев е заедно с обвинените за контрабанда баща и син Стефан и Марин Димитрови. На една от фотографиите се вижда и Бойко Рашков, в компанията на Стефан Димитров, Марин Димитров и Живко Коцев. Снимки имаше и на бързо оценения на око часовник на главния секретар, а в понеделник в сюжета беше намесен и един пудел. Снимките с кучето, както и всички останали в тази история, бяха разпространени "случайно". Те бяха публикувани от сайта "Афера" вчера. Освен пудел на кадрите има и пачки банкноти. Автентичността на никоя от снимките не е потвърдена. "Изтече" в бТВ и протокол от разпит на анонимен свидетел по разследването. В него той твърди, че отдавна работи в системата на МВР и работата му е да контактува с оперативно интересни лица. Обяснява, че баща и син Димитрови били в близки отношения с Рашков и затова и той се срещал с тях.

Още на 4 април наши източници ни казаха, че е имало някакви активности при главния секретар, паралелно с тези в Агенция "Митници" и Хасково. От това, което се разбира със сигурност към момента - защото го потвърди и градската прокурорка на София Илиана Кирилова - е, че на 3 април с Коцев е имало някакъв вид "спявка" или беседа.

Участници са били самата Кирилова, нейният зам. градски прокурор Христо Кръстев, а също така и. ф. главният Борислав Сарафов и изпълняващият длъжността шеф на КПКОНПИ след Цацаров Антон Славчев (самият той кандидат за прокурор, б.р.).

"Г-н Живко Коцев сам е поискал среща с главния прокурор. Казвам ви какво е положението. Поискал е среща с главния прокурор, присъствала съм. Г-н Сарафов му каза, че ще бъде разпитван и той да си прецени“, заявява вчера Кирилова пред бТВ.

Междувременно Борисов и Пеевски излизат постоянно с все по-цветущи изказвания от рода - че от ПП-ДБ всички са на снимки с контрабандисти. От ГЕРБ и ДПС идват все по-настойчиви призиви Коцев да се оттегли от поста си, докато не изчисти името си.

Последно (засега) действие - премиерът, и.ф. главният прокурор, адхок разследващата

В неделя, 7 април, премиерът в оставка Николай Денков обявява пред БНР, че ще подаде сигнал за психическия тормоз и натиск, на който е бил подложен главният секретар на МВР. Вчера той осъществи това си намерение.

Денков заявява, че главсекът му е докладвал ("устно и писмено") за случилото се.

"Коцев заявява, че е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража.

Натискът е бил упражнен от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на Софийска градска прокуратура прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев", съобщиха вчера официално от пресслужбата на МС.

Поради участието на Сарафов Денков праща сигнала там, където му е мястото - във Върховния касационен съд, където пък го разпределят към специалната прокурорка за разседване на главния или негови заместници - Даниела Талева.

Паралелно на този сигнал има и такъв от вече бившия министър на правосъдието Атанас Славов до ВСС, ВПС и Инспектората - който пък опитва да предизвика дисциплинарна проверка - дали магистрати не са извършили нарушения или престъпения.

Иначе по чисто криминалното дело за ОПГ - в четвъртък предстои САС да се произнесе за мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров, които единствени остават сега в ареста.

Бащата Марин постъпи по спешност в "Пирогов" преди да му гледат мярката. Паскал се издирва - все така от десетилетия.

Днес президентът Румен Радев обяви след клетвата на служебния кабинет, че той не би оставил Калин Стоянов в правителството.

Старият нов министър на вътрешните работи трябва да организира изборите 2 в 1. Атаките срещу Коцев продължават, той излезе в болнични и не дава обяснения. Един от първите актове на новия кабинет беше назначаването на нов шеф на Агенция "Митници".

---

* Бел. ред. - Живко Коцев е кадър на тежките сектори "Издирване", "Престъпления срещу личността" (наричан просто "Убийства") и бивш шеф на "Грабежи" в СДВР. Въпреки сегашното развитие на нещата, истинският възход в кариерата му е от времето на ГЕРБ - партия, която не допускаше случайни лица на властови позиции в изключително "милото" ѝ МВР. 

През юни 2010 г. бива пратен за директор на ОДМВР-Велико Търново. Не са верни твърденията, че той е оглавявал дирекцията по време на трагедията в Лясковец, когато неуравновесеният Петко Петков убива един и уцелва всички други командоси (без шефа), пратени да го обезоръжат - случаят е от 14 март 2014 г, а от 2013-а Живко Коцев вече е повишен в ГД "Национална полиция".

Буквално за няколко месеца през 2023 г. е сложен на измислената сравнително скоро длъжност зам. главен секретар на МВР, а от 8 септември е главен секретар.

Днес служебното праителство предложи да бъде освободен.