"Левски" е изплатил близо 13 милиона лева дълг за една година, включително 6 342 000 лв. главница към НАП, заявиха Наско Сираков и още двама шефове на "сините" на пресконференция.

Така "Левски" е напът да спечели най-важния си мач - този за угрозата от фалит. Вече няма опасност "Левски" да фалира, да сложи тире, запетая или въпросителна, заключи мажоритарният акционер.

Така Сираков и сие дадоха отчет за една година, в която има нов изпълнителен директор и промени в Надзорния и Управителния съвет.

Остават лихвите по дълга към НАП - 3,762 млн. лева, но няма да се трупат нови. Малко повече от 2 млн. е борчът към Столична община за местни данъци и такси за ст. "Георги Аспарухов", но в четвъртък се очаква СОС да приеме погасителен план и да го разсрочи за три години. 

От изходящите трансфери през зимата ще получат чисто около 3,8 милиона евро. 

Още новини от брифинга - "Левски" е доволен от работата на треньора Николай Костов и ще му предложи нов договор, той ще води тима и през следващия сезон, увери Сираков. През лятото ще бъдат привлечени поне петима нови, а на всеки продаден ще има заместник.

Клубът ще се обърне към БФС с предложение на дербитата с ЦСКА-София да няма гостуващи агитки, тъй като, както е тръгнало, скоро ще бъде изгубен човешки живот, казаха "сините" шефове.

Бeше представена специална фланелка с две лица по случай 110-годишнината на клуба (виж по-долу).

За дълговете

"За последната една година ПФК "Левски" е платил по изпълнителното дело, т.нар. главница, 6 342 000 лв. Искам да кажа на всички левскари, че в момента, за първи път от повече от 15 години, "Левски" не дължи нито една стотинка главница, която да носи каквито и да е лихви", заяви Сираков.

"Миналата година по това време ни се трупаха по 2500 лева на ден лихви към Националната приходна агенция. Освен това, по текущи задължения за тази една година са заплатени 4 004 000 лв. Други два милиона и половина са заплатени за просрочени задължения към доставчици", добави голмайстор №1 в историята на клуба.

И направи връзка между финансите и късата скамейка на отбора.

"Това са общо близо 13 милиона лева. Искам да кажа, че за това нашата скамейка е къса и играем с 13-14 човека. Когато излязат четирима от тях, това е ужасяващ удар за отбора. Това няма да се повтори вече. По първостепенната задача, която си поставихме преди една година, се справихме блестящо. Това е заслуга не само на служителите на клуба, но и на огромна част от "синята" общност", рече Сираков.

"Дължа огромно извинение на треньорското ръководство, въпреки че те знаеха при какви условия ще работят. Гарантирам им, че никога повече няма да се наложи треньорът на "Левски" да поглежда към пейката и да вижда един или двама футболисти, с които може да промени нещо в мача."

Според Борислав Георгиев, който реално се занимава с финансите на "Герена" като член на УС, дълговете към НАП и Столична община нямат отношение към лиценза, издаван от БФС. 

За селекцията през лятото

"През май ще вземем минимум петима нови футболисти и за всеки продаден ще има ново попълнение. Работи се сериозно по селекцията и за да сме конкурентни, ще ни бъдат нужни минимум 18 футболисти", обеща Сираков.

За Николай Костов

По всичко изглежда, че недолюбваният от част от опозиционните фенове на "Левски" - НКП, Тръст "Синя България", "Левски София Запад", Николай Костов, остава старши треньор.

"Вече съм провел разговор с Николай. Категоричен съм, че това треньорско ръководство ще продължи да работи и през следващата година. Иска ми се през следващите десетина дни да обявим продължаването на договора му", заяви клубният президент.

Да има ли гостуващи фенове на мачовете между "Левски" и ЦСКА-София?

За такава идея, макар и неофициално лансирана още от страна на СДВР, се заговори покрай доследното дерби. Въпреки че преди двубоя бе открито огромно количество сигнални ракети на националния стадион, феновете пак успяха да внесат цял арсенал и стреляха едни към други, така имаше ранени - включително полицаи.

"Обсъждаме това нещо от понеделник сутрин. Стигнахме до заключение, че категорично, на този етап и при тези съоръжения, тези дербита трябва да се играят без гостуващи фенове. Това е единственият начин да се предпазим от смъртен случай. Ножът е опрял до кокала и ще настояваме пред новото ръководство на БФС тези дербита да се играят без гостуващи фенове. Когато мисля, че нещо е правилно за "Левски", просто го правя", продължи Сираков.

Изпълнителният директор Даниел Боримиров добави:

"Животът на всеки наш фен е ценен. Видяхте колко сигнални ракети се изстреляха. Притеснява ме бездействието на полицията в този мач. Моят въпрос е как са внесени тези ракети на стадиона?"

Специалната фланелка за 110 г. "Левски"

"Левски" представи двулицева фланелка по случай 110 г. от основаването на клуба, което ще чества следващия месец. Тя е двулицева и съчетава "любими моменти" от историята от едната си страна, а с другата отдава почит на първия отбор с цветовете жълто и малиновочервено.

Управителят на официалния магазин Виктор Викторов разкри, че идеята за фланелката, която не е мачова, е изцяло на изпълнителния директор Даниел Боримиров. Тя ще бъде с лимитирана серия от около 8 хиляди бройки.

"Концентрирахме се изцяло върху историята на клуба, извадихме любими моменти, въпреки че това със сигурност не са всички легенди. Детайлите са златното лого, което ще виждате през цялата година, както и специално направената за тази фланелка емблема", заяви Викторов.

Фланелката бе представена като "уникална", но по-късно фенове на "Левски" показаха в социалните мрежи, че всъщност идеята е взета от Мюнхен 1860, който още през 2010 г. е продавал екип с две лица по случай своята 150-годишнина. Което дава отговор откъде е дошла идеята на Боримиров - той игра за този клуб.

Личи, че дизайнът е заимстван почти едно към едно, като само цветовете са различни. И снимките, разбира се.