Градският прокурор на София Илиана Кирилова даде още подробности към нейната версия - че не обвинителите са търсили Живко Коцев на 3 април, да го натискат да подава оставка, а той е потърсил и.ф. главния Борислав Сарафов.

Както е известно, това е темата от края на миналата седмица - тя стигна дори до адхок прокурора, разследващ главния - Даниела Талева. А отделно правосъдното министерство сезира Прокурорската колегия и Инспектората на ВСС - защото освен Сарафов на срещата са били Илиана Кирилова и зам. градският прокурор Христо Кръстев.

Според думите на Кирилова днес пред бТВ - когато усетил, че "нещо става" по разследването на групата в Агенция "Митници", Коцев е започнал да прави опити да се свърже с и.ф. главния прокурор с предложението да окаже съдействие по разследването. Предложил дори да даде показания, но да бъде заведен като анонимен свидетел (те вече "изтекоха" в съответните медии, б.р.)

От показани чатове става ясно, че Коцев сам е потърсил Сарафов по приложението Сигнал. 

„Главният секретар е звънял на и.д. главен прокурор в 9 ч. (сутринта). Сарафов не му е вдигнал телефона. Коцев е продължил да звъни настоятелно и в 9:03 ч. Сарафов му е вдигнал и Коцев е поискал спешна среща с него“, казва Кирилова.

„Живко Коцев е казал, че при него са дошли служители от новосъздадената комисия (КПК), че очевидно има някакъв проблем и в качеството си на главен секретар иска да разбере какво се случва с него“, допълва още градският прокурор.

„На тази среща г-н Коцев каза, че очевидно има някакъв проблем, сподели, че на него му се обадило лице Стефан Димитров (единият от съподсъдимите с Петя Банкова, който в момента е в ареста - б.р.), да го пита какво се случва. Каза, че познава това лице и че ще помогне с всичко възможно да бъде разкрит този контрабанден канал, който съществува дълги години."

Това вече било към обяд, пояснява Илиана Кирилова. Дефакто излиза, че той е прекарал деня в прокуратурата - и дори помолил оттам да звънне на Калин Стоянов - да каже, че не е на работа.

"След неговото изказване г-н Сарафов го помоли наистина да ни окаже съдействие, имайки предвид, че е главен секретар. Това беше срещата, след което беше поканен на 2-я етаж в прокуратурата“, казва Кирилова.

От думите на градския прокурор става ясно, че обиск при Живко Коцев е направен на 3 април вечерта.

„Излизайки оттук той каза, че иска да предаде този часовник, който видяхме в медиите (по информации - Hublot на стойност 50 000 лв. - бел. ред.)

Той каза, че трябва да си вземе от кабинета личната чанта, където е ключът от дома му - за да предаде часовника“, твърди още Кирилова пред журналиста Канна Рачева.

И до днес на Живко Коцев не му е повдигнато обвинение.

Събират се още доказателства.