„Аз не си спомням през годините по-голям скандал. И то скандал, който да е с по-тежки последици не само върху (МВР) системата - върху обществото като цяло и върху международния имидж на страната.“

Това заяви днес пред бТВ бившият председател на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод развитието около освободения вече главен секретар на МВР Живко Коцев.

"От години се опитваме да докажем на нашите международни партньори, че ние сме годни да се присъединим към Шенген пълноценно. И главният секретар на МВР, вместо да разследва корупция, яде и пие с хора, които са свързани с контрабандни канали, търкаля се по сауните с тях, взима скъпи подаръци - и управляващите намират това за нормално!", каза министърът и вицепремиер от кабинета на Пламен Орешарски.

Йовчев разви още казаното срещу правителството на Николай Денков:

"Напротив - определиха го като перфектен полицай. Другото твърдение беше, че на лицето му било изписано, че е почтен човек. Това звучи изключително нелепо. Само си представете как ще го изтълкуват партньорите ни. Помислете как ще убедим партньорите ни, че имаме нулева толерантност към корупцията и че МВР ще си изпълни изцяло функциите и ще спре контрабандата", подчерта бившият министър.

Той илюстрира, че главният секретар например утвърждава всички искания за СРС. И попита - как си представяте, че ще подпише СРС срещу този господин (разследвания Стефан Димитров), "с който си разменят интимни съобщения".

На въпроса - дали вярва, че Коцев е натискан от ръководстото на прокуратурата - той попита наобратно:

"Доколко, ако аз не съм извършил нещо нередно, може някой да ме натисне, да си подам оставката? И доколко главният секретар на МВР е толкова нежна и ранима. душа, че - ако някой му постави нещата така, той решил веднага и си хвърлил оставката."

По повод друго решение на Коцев - да даде показания срещу евентуалния контрабанден канал като "анонимен свидетел", той иронично отбеляза, че всеки, който види показанията, разбира, че "то не може да бъде друг" (въпросните показанията вече изтекоха по кафявите медии, а вътре Коцев споменава, че предприемал разни действия от лоялност към бившия МВР министър Бойко Рашков, б.р.). 

„Да искаш да бъдеш защитен свидетел и да съобщиш тези неща в показанията си – доста нелепо. Цялата ситуация е нелепа“, коментира той осветяването на Живко Коцев като анонимен свидетел по казуса с митниците.

Йовчев допълни: 

„Подписах заповед за наказание на Живко Коцев през 2014 г. за случая в Лясковец“, каза той пред бТВ (по това време Коцев вече е изтеглен в ГДНП в София, но проблемът е, че не е взел мерки срещу стрелеца Петко Петков от Лясковец, докато е бил директор на ОДМВР-Велико Търново - бел. ред.).

Както е известно, на 14 март 2014 г. при недомислена спецоперация загина командосът Емил Шарков, а другите негови колеги бяха ранени при престрелка в дома на Петко Петков.

„От 2012 година имаше разпореждане на предишния главен секретар на МВР, че трябва да бъдат отнети оръжията от стрелеца. Като директор на ОДМВР той не беше взел мерки. Имаше и други нарушения“, допълни днес Йовчев.

Той анализира политическата страна на въпроса:

„Много по-голямата вреда е от политическата реакция на този случай. Вместо да се разграничат от такъв тип действия, се отиде в другото. Министър-председателят направи три гафа – застана на позиция, която защитава Коцев. Сигналът му разрушава системата на МВР! Когато борбата с корупцията е приоритет, не можеш да постъпваш така.

Вторият нелеп случай е събирането на посланиците в опит да се защити.

Третото е изпращането на този сигнал до прокуратурата за натиск“, смята бившият министър на вътрешните работи.

Все пак на конкретен въпрос - какви усилия той е положил навремето срещу Никола Николов-Паскал,  отговори, че "не може да каже", защото докато е бил министър, такива случаи не са му докладвани.

"Чувал съм го това име... 90-те години той беше едно от митичните имена, които се спрягаха като участник в органиирана престъпност, в такива канали с контрабанда."

Обаче след 2000-ната и след 2005 година "това лице не се спрягало много". Но на въпрос защо има само "спрягане", потвърди, че действително това би трябвало да е работа на полицията.

Според него се "налагат някакви уродливи форми на някаква кланова култура" (Йовчев стана МВР министър дни след като Делян Пеевски бе назначен за шеф на ДАНС, при същия парламент, освен това е доцент в т. нар. Бибилотекарски университет - б.р. на Клуб Z).