След като ГЕРБ, заедно с ДПС и БСП, превърна машините за гласуване в "принтери", след като с месеци говори за манипулации чрез "златни флашки", след като подкрепи парламентарна комисия, която трябваше да "докаже" въпросните манипулации, днес лидерът Бойко Борисов изненадващо обяви:

"Аз съм твърд привърженик на машинното гласуване и ще направя всичко възможно машините да останат."

Коментарът му бе по повод въпрос на журналисти (отново "на крак" пред асансьора на Партийния дом, до където медиите имат единствен достъп) ще отворят ли депутатите Изборния кодекс преди вота на 9 юни в частта за машинното гласуване.

Както е известно, "Хартиената коалиция" реши, че паметта на устройствата няма да се използва, ерго - протоколът с резултатите по партии и преференции, който тя съставяше в края на деня и така улесняваше в пъти членовете на секционните комисии. Бе решено разписките от машините да се броят ръчно - също като хартиената бюлетина.

На местния вот миналата есен, след мероприятие на ДАНС и последвал призив от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ" и "Възраждане" против устройствата, Централната избирателна комисия взе решение да елиминира машините за първия тур. Наложи се да гласуваме само с хартия. Това доведе до огромен брой недействителни бюлетини - поради факта, че ЦИК така и не измисли дизайн на бюлетина, която еднозначно да указва на избирателя, че първо гласува за партия, а после - за преференция. Масово хората посочваха само номера на преференцията.

Машината, макар и "принтер", поне не допуска недействителни гласове.

В добавка: промяна в изборното законодателство в частта за гласуването с устройства, бе ангажимент, който ГЕРБ пое пред "Проддължаваме промяната-Демократична България" при съставянето на кабинета "Денков-Габриел". Очевидно - забравен.

"Ми аз подкрепях Живко Коцев, заради, нали знаете, Атанас Атанасов" - изрази още една подкрепа Борисов днес, вече в минало време, визирайки публичната тайна - че Коцев е бил предложение на съпредседателя на ДБ за главен секретар на МВР.

Сега вече Борисов щял да се пази. 

Иначе, въпреки че от вчера гражданите вече нямат обществен защитник след двете оставки на омбудсмана и заместничката й, от ГЕРБ не обсъждали изобщо въпроса за отваряне на процедурата за нов избор и номинации.

"Не съм мислил по тази тема", заяви Борисов.