Служебният кабинет продължава с ревизията на кадровите решения на предишното редовно правителство. Една от първите грижи на новата министърка на здравеопазването д-р Галя Кондева беше да отмени заповедта за уволнението на директора на "Пирогов“ д-р Валентин Димитров, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. 

Димитров до последно обжалваше в съда уволнението си и протакаше по всякакъв начин, включително и като твърдеше, че не може да плати такса от 15 лв. в очакване на промени във властта. Всъщност първоначалните усилия на ръководството на спешната болница бяха да избутат до ротацията на 6 март, както се чу в разпространен запис от заседание. Въпреки че беше уволнени от предишния здравен министър проф. Христо Хинков на 5 декември 2023 г., директорът на "Пирогов" така и продължи да бъде директор. А Хинков, след натиск от здравната комисия на парламента, оглавена от Костадин Ангелов, да ревизира решението си, обяви, че не желае да продължава да бъде министър и след ротацията, до която така и не се стигна.

Срещу Димитров продължават исканията за оставката му като някакъв акт на поемане на управленска отговорност от фондация "Даная" заради действията на болницата при лечението на 15-годишното момиче, което почина там през май 2023 г. Пред "Пирогов" имаше протести с това искане, а реакцията беше натиск и заплахи към Ани Стоянова - майката на Даная.

Спорд новото ръководство на здравното министерство обаче в "Пирогов" всичко е наред.

"Към момента проверките на отговорните институции не са установили злоупотреби и корупционни практики, които да налагат смяна на ръководството на спешната болница. Потвърдено е единствено, че при възлагането на обществени поръчки в лечебното заведение са допуснати административни нарушения", обявиха оттам.

Договорът на Валентин Димитров изтича в края на април. Така той ще може спокойно да се яви на конкурс и може би (вероятно) да го спечили за нов мандат. Когато предаваше властта преди дни Хинков специално отбеляза, че оставя на Кондева да прави консурсите - вече закъснели, в редица лечебни заведения в цялата страна. След като слезе от поста си той отново припомни, че на негово му е бил оказан натиск да не прави конкурси и да назначава нови директори. Така той спря няколко започнати процедури. 

"Договорът за управление на УМБАЛСМ „Пирогов“ изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни", е един от доводите сега и на Кондева. 

Освен това "породеното през последните месеци напрежение оказва негативно влияние върху доверието на пациентите и върху медицинските специалисти, а краткосрочната промяна в ръководството ще доведе до нарушения в нормалния им ритъм на работа", твърди тя като не става ясно дали привидното спокойствие на повърхността без разрешаване на проблеми в болницата ще допринесе за по-добрата здравна грижа, която тя предоставя на нуждаещите се.