Министърът на здравеопазването Христо Хинков да отмени уволнението на директора на "Пирогов" Валентин Димитров до произнасянето на компетентните органи и да информира за това Агенцията по вписванията.

Това решение прие в четвъртък Комисията по здравеопазване на НС след обявено извънредно изслушване на шефа на спешната болница, а в началото на заседанието беше поканен и министърът. 

Предложението, формулирано от председателя на комисията Костадин Ангелов, беше гласувано с 10 „за“, с три – „против“ и четирима въздържали се и без особени дискусии преди това. 

Под компетенти органи се разбира институциите, външни на МЗ, към които е отпратен вътрешният одитен доклад на здравното министерство. Въз основа на констатациите в него Хинков обяви, че е взел решението за уволнението на Димитров. Ще се чака становището на АДФИ, прокуратурата, ДАНС, Сметната палата.

"В момента комисията смята, че докладът, който ѝ е представен, съдържа противоречиви данни и затова искат проверката на „Пирогов“ да бъде извършена от външен одит и никой да не се съмнява в обективността на предоставената информация", коментира след това пред журналисти Костадин Ангелов. В отговор на въпрос дали министърът е длъжен да се съобрази с комисията, той каза, че преценката си е на министъра.

"Както виждате министърът не се ползва с доверието на народните представители в комисията по здравеопазване и съответно и на мнозинството от народните представители“, добави той. 

Попитан дали ще се съобрази с "предписанието" на здравната комисия, Хинков отговори, че ще трябва да се консултира с юристите на Министерския съвет.

В началото на заседанието при представяне на казуса, което повече приличаше на защитна реч за директора на "Пирогов", Костадин Ангелов обяви, че в доклада имало субективно тълкуване на Закона за обществените поръчки, "гавра" с болницата, тенденциозни констатации, а звеното за одит било за изпълнение на поръчки.

Самият Валентин Димитров обяви, че на него лично така и не му е бил връчван официално одитният доклад, той получил копие от парламентарната комисия  по здравеопазване. "Трябва да мога да направя възражения, да дам обяснения, които да са част от него след това", каза той.

"Мога да си подам оставката, но за мен някой, ако има възражения, ме вика на разговор", добави Димитров.

Повтори отново, че при неговото управление на болницата имало трайна тенденция за печалба.

"В този доклад има не само финасови отношения, а дейности, извършени от изпълнителния директор на "Пирогов", каза здравният министър.

Основният мотив той да вземе решението за уволнението били "проблеми с личното управление и неспазването на закони, особено на Закона за обществените поръчки". Той уточни, че докладът засягал времето, в което той не е бил министър. И отново повтори, че решението му за освобождаването на Димитров не е акт на отмъщение заради случая "Мустафа Емин".

Хинков цитира три обществени поръчки за доставка на медицинска апаратура, всяка на стойност над 70 000 лв., без съгласуване с МЗ, както изисква закона. Поръчката за доставка на храна е на прогнозна стойност над 988 000 лв. без ДДС, и е извършена с пряко договаряне, което е ограничило участието на други фирми.

През юли 2023 г. от "Пирогов" са поети задължения за разходи за медицински консумативи за над 1 млн. лв. с издадени фактури, без сключени договори с фирма "Агарта" ЕООД.

"При проверка на 14 броя обществени поръчки за доставка на медицински консумативи, с прогнозна стойност над 82 млн. лв., е установено, че директорът на болницата е поставил условия и изисквания към потенциалните участници и е ограничил конкуренцията за едни и е дал неосновано предимство на други.", посочи още той.

Хинков отбеляза, че има сключен договор с банка за кредит в размер на 34 млн. лв. с 24 месеца гратисен период. "Този кредит занулява всички предишни задължения", подчерта министърът. И добави, че изплащането на кредита в рамките на гратисния период сумата е в месечен размер на 51 хил. лв., след това ще се погасява главницата - 251 хил. лв. месечно. "Това означава, че дружеството е сериозно застрашено от финансови загуби", предупреди той. 

Според Хинков той е направил "всичко необходимо".

"Оттук нататък има външни проверки на институции, които не са зависими от Министерството на здравеопазването. Резултатът от тези външни проверки ще даде и отговорът на въпроса", добави той.

Ивайло Митковски от ПП-ДБ коментира, че не си спомня при уволнението на друг директор на болница да е имало свикана парламентарна комисия. Той поиска да знае дали Валентин Димитров смята уволнението си за политическо. И в такъв случай дали и назначението му е политическо. Димитров отговори, че не бил партийно обвързан, бил здравен експерт, не можел да коментира дали уволнението му е политическо, но не бил назначен по политически причини.

Тогава и уволнението ви не е политическо, залючи Митковски очевидно индиректно насочвайки този въпрос към председателя на комисията Костадин Ангелов, който говореше за политически мотиви в свои публикации във Фейсбук.

Катя Панева от ПП-ДБ попита защо Димитров е поел задъжения за закупуване на медицински изделия от "Агарта" само на база рапорт, без обявяване на обществена поръчка.

Решението на Хинков да освободи Валентин Димитров се превърна в тема за нови противоречия между партньорите в управлението. ГЕРБ и ДПС започнаха да бранят директора и обявиха, че няма да участват в гледането и приемането на бюджети и данъчни закони, докато уволнението не бъде отменено. Изказване на Асен Василев от вчера вкара нова интрига - че може да се стигне и до оставка на министъра на здравеопазването, освен на връщане на Димитров. Днес силна реакция срещу Василев имаше от ДСБ - част от коалицията ПП-ДБ. Самият министър сутринта обяви, че няма намерение да подава оставка. От ПП няколко пъти подчертаха, че решението е на премиера Денков и на Мария Габриел.