ЦСКА-София се противопостави на готвеното и вече афиширано предложение на "Левски" да няма гостуващи фенове на дербито. "Червените" разпространиха декларация, в която обясниха мотивите си (виж по-долу).

"Левски" лансира идеята чрез Наско Сираков и Даниел Боримиров в сряда, а тя бе подхвърлена от различни страни още в неделя и понеделник след инцидентите със сигнални ракети и друга пиротехника на двубоя на националния стадион.

СДВР откри цял арсенал от ракети в часовете преди мача, но въпреки това запалянковци вкараха огромно количество и стреляха едни към други. Имаше ранени, включително полицаи.

"ПФК ЦСКА застава категорично зад позицията, че фенове на противникови отбори трябва да присъстват на стадиона по време на дербита. Да! Категорично осъждаме проявата на насилие във всичките му форми, хвърлянето на бомби, ракети и опасни предмети по противниковата агитка и неведнъж сме призовавали до ексцесии да не се стига. Решението обаче не е да лишиш хиляди заради шепа хулигани", така започва позицията на ЦСКА-София.

Клубът продължава с това, че вижда активна роля от страна на държавата, БФС, отборите и организираните привърженици. Лесната опция не е решение, а бягане от отговорност, казват от Борисовата градина.

"Не можем да приемем, че целият държавен апарат не може да се справи с този проблем при желание. А когато хулиганите бъдат заловени – тежки персонални наказания, без възможност за отмяна и без обществено помилване. Тежки и справедливи, еднакви за всички, наказания биха били необходими и от страна на Българския футболен съюз", посочва още вицешампионът.

И призовава "БФС да влезе в своята роля не по фиктивен начин, а реално", така проблемът може да бъде изкоренен.

"Вижда ни се несериозно България да остане една от малкото развити държави, която не може да се справи с проблема на футболното хулиганство. Нека заедно покажем, че имаме капацитета, волята и инструментите да изкореним проблема, докато запазваме най-хубавото на футбола - неговите истински фенове", завършва позицията на ЦСКА-София.

Можете да видите цялото становище в линка по-горе.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов събра БФС, ЦСКА-София и "Левски"

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов събра представители на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), ръководствата на Български футболен съюз, на "Левски" и ЦСКА-София, както и представители на Министерството на младежта и спорта.

Те набелязаха мерки за спазване на обществения ред при провеждането на футболни дербита, съобщи Калин Стоянов в официалния си профил във Фейсбук.

МВР е запознало страните с "неприемливото поведение" на феновете по време на последния мач между "сините" и "червените". Оттам посочват, че небелязаните мерки следва да се предприемат и от футболните клубове.

"Вярвам, че трибуната на стадиона е място, от което всеки може да се наслади на играта на любимия си отбор, а не да се превръща в арена на безредици. Надявам се, че за следващата футболна среща няма да има опити за внасяне на стадиона на подобни пиротехнически средства", заяви Калин Стоянов.