"Изненада ме, че транспортният министър е назначен за координатор на предизборния правителствен щаб. С какви професионални мотиви и критерии? Министърът на транспорта няма нито една функционална компетентност, нито една, по организацията и провеждането на изборите! Дори превозването на изборните книжа и машини до изборните секции не е негова отговорност."

Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Надежда Йорданова в интервю за БНР. 

Според Йорданова случаят с Георги Гвоздейков показва, че служебното правителство не удържа на изкушението да се включва в политически игри и да прави опити за реваншизъм. И напомни, че и предишните служебни правителства се включваха в политически игри, като например заплахите за бюджетен дефицит от 6% и високи цени на горивата. Притеснителен за нея е и случаят в ДАНС, където при двама едновременно назначени заместници на председателя единият е освободен, а другият остава на поста си. 

Йорданова заяви, че ПП-ДБ не планира да внася предложения за промени в Изборния кодекс и се надява и останалите парламентарни групи да не го правят, въпреки че изборните правила, наложени от ГЕРБ, ДПС и БСП не са добри. "Нови изборни правила трябва да се правят в по-спокойни времена", посочи тя.

Напомни, че нейната формация "Да, България" е дала мандат на председателя и Изпълнителния съвет на партията да водят преговори за общо явяване с ДСБ и с "Продължаваме Промяната" на националните и европейските избори. "Разговорите се водят, надявам се да приключат бързо и успешно. Дължим на обществото консолидация, в тези трудни времена не можем да делим избирателите", каза Йорданова. 

Тя очаква трудна кампания, но заедно с колегите ѝ ще разчитат на срещи лице в лице с избирателите.

"Избирателите на ГЕРБ трябва да преценят кой е предпочитаният партньор за тях - дали тази близост с корпоративната част на  ДПС е важна за тях и за бъдещето на България. Ние разработваме ясно предложение към избирателите как си представяме бъдещето на България, как да продължим реформите, срещу които сега има яростна съпротива. С какви гласове и как си представяме да се реализират реформите - ще дадем много ясно нашето предложение на избирателите", каза Надежда Йорданова.  

Народният представител предупреди, че се връщаме към реториката на омразата от 2017, 2018 и 2019 г., което не е градивно за страната. По думите ѝ скандалът с митниците и МВР показва, че реформите в службите и съдебната система трябва да продължат.

"Това е компроматна бухалка, а не бързо, обективно и безпристрастно разследване", смята бившият правосъден министър. - "Защото стандартът за оповестяване на информация трябва да е еднакъв във всички случай, а не по един случай тя да е напоителна, а по други - никаква. Дори съдия Цариградска още не може да достъпи до материалите по делото за заплахите срещу нея."

"Консултативният съвет на европейските прокурори има ясни стандарти как да се информира обществото, но за пореден път нашата прокуратура не спазва тези стандарти. Затова по време на преговорите за ротацията поставихме на масата въпроса за следствената тайна - кога и как трябва да се оповестява информация, за да има еднакво третиране на всички случаи", допълни Йорданова. 

Тя заяви и, че заедно с колегите си Антоанета Цонева, Божидар  Божанов и Ивайло Мирчев са задали над 15 въпроса до всички институции, свързани със случая с Нотариуса. И въз основа на тях се е установило, че данните от специалните разузнавателни средства се съхраняват безсрочно, не се унищожават.

"Можем да си представим какви масиви от информация има в хранилищата на прокуратурата и следствените органи и във всеки един момент те могат да бъдат използвани за компромати", предупреди Йорданова. 

По случая с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев бившият правосъден министър коментира, че "никой у нас не може да бъде заплашван от прокурор, камо ли от главния и да бъде принуждаван да подаде оставка, дори да е извършил престъпление". Йорданова настоява да бъдат установени фактите такива, каквито са, чрез бързо, обективно и всестранно разследване.