Нургюл Салимова записа злощастна загуба с белите фигури от индийката Вайшали Рамешбабу на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. По-рано в турнира българката отново отстъпи пред Рамешбабу.

Поржението, дошло след 88 хода и близо шест часа игра, бе много болезнено за 20-годишната ни представителка, тъй като тя имаше абсолютно спечелена позиция на два пъти. Стигна се до цайтнот, в който тя направи серия от грешки, които позволиха на играещата с черните фигури индийка да направи сензационен обрат.

По този начин след десет кръга Салимова остава с 4 точки в актива си и заема шесто място. С 3,5 точки Вайшали е последна.

В дебюта бе разигран Вариант на трите коня в Защита Грюнфелд, който остави играещата с черните индийка - от която Нургюл търсеше реванш, в доста сложна ситуация. Инициативата бе на страната на Салимова, но на 22-ия ход българката изигра пасивен ход. Вместо него тя можеше да потърси друго решение, което да създаде сериозен хаос в защитната игра на Вайшали. 

Решението на Салимова обаче доведе до размяна на дамите, а опростяването на позицията позволи на индийката напълно да изравни играта.

Позицията на дъската изглеждаше като сигурно реми, но на 41-вия ход Вайшали допусна неточност. В този момент Салимова намери много силен ход, с който изглеждаше, че прави победата си сигурна.

Тук обаче се намеси факторът време. Цайтнотът притисна и двете шахматистки, те се редуваха да бъркат, но в крайна сметка Вайшали показа повече хладнокръвие.

Индийката не само се спаси в два отделни случая от губеща позиция, но съумя и да измъкне топовния ендшпил, с което да сложи край на серията си от четири последователни загуби.

Във вторник е почивен ден, а партиите продължават в сряда с 11-ия кръг. В него Салимова ще играе с черните срещу другата индийка - Хумпи Конеру. Именно срещу нея българката записа единствената си победа до момента в четвъртия кръг.

Начело в класирането с 6,5 точки излезе китайката Лей Тинцзие, която записа впечатляващ успех с черните фигури над рускинята Александра Горячкина. Така след четвъртата си победа в последните пет партии световната вицешампионка има равни точки със сънародничката си Тан Чжони и цяла точка пред рускините Горячкина и Катерина Лагно. Пета с 4,5 т. е Конеру, а след нея с по 4 т. са Салимова и украинката Анна Музичук.