Депутатите на БСП обвиниха днес в цензура председателя на парламента от ГЕРБ Росен Желязков и поискаха оставката му. Вчера Желязков е издал заповед, с която се въвеждат забрани за народните представители за публични изявления и мероприятия, заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова. И намери връзката - анонсираното вчера от партията й за днес представяне на доклада "Боташ".

Както е известно, приключи работата на парламентарната временна комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. в София. Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да заплаща капацитет от 500 000 долара, който не се използва, каза пред журналисти в парламента народният представител от "Продължаваме промяната – Демократична България" Радослав Рибарски.

От ГЕРБ обаче така и не придвижват доклада. Председателят на комисията Жечо Станков (ГЕРБ) продължава да не внася доклада, въпреки че той бе приет почти единодушно и бе подписан от всички членове на комисията.

Ето защо социалистите обявиха, че днес в 11 ч. ще го представят пред медиите.

"Искаме оставката на председателя на парламента Росен Желязков", заяви днес Нинова пред журналисти в НС.

Нинова посочи, че в тази заповед, издадена вчера, председателят на парламента нарежда пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и други подобни мероприятия да се провеждат в Народното събрание (НС) само по мотивирано предложение на председателя на съответната ПГ или комисия.

"За да се срещаме с вас и външни лица, ние трябва да искаме разрешение от председателя на НС", обобщи Нинова.

От парламентарната група обаче все пак са поискали разрешение за днешното мероприятие в зала 1 на Народното събрание. И на тротоара щели да дадат брифинг по темата, ако се наложи, даде заявка тя.

След нея говори самият Желязков в опит да я опровергае. По думите му единствената разлика спрямо сегашните правила била в израза "индивидуален народен представител". Нямало проблем парламентарна група да си прави мероприятия.

Той заяви още, че издал въпросната заповед заради предизборната кампания - да не се превръща парламентът в терен за такава.

Не стана ясно обаче какво е наложило изобщо това. Предизборната кампания по закон стартира месец преди вота, в случая - от 9 май, а вчера НС реши, че за нейното време няма да заседава.

Дори повече - депутатите се разпускат във Великденска ваканция още на 3 май.

След него в Нова нюз обаче говори Борислав Гуцанов от БСП. И посочи, че ако Желязков е визирал предизборната кампания в заповедта си, то такова словосъчетание в нея не съществува.