След седмица шикалкавене от страна на ГЕРБ, парламентът все пак ще разгледа доклада на парламентарната временна комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ". Това ще се случи днес на извънредно заседание от 14 ч., поискано от председателя Росен Желязков (ГЕРБ).

Желязков, както и председателят на комисията, също от ГЕРБ - Жечо Станков, бяха обвинявани, че умишлено крият доклада, като Станков се оправда с "новопостъпила информация с гриф". Тази сутрин пък стана ясно, че Желязков е издал вчера забранителна заповед към депутатите за провеждане на мероприятия в сградата без неговото изрично разрешение. Това от БСП разтълкуваха като опит на парламентарния шеф да възпре обявеното от тях за днес в 11 ч. представяне на заключенията от митичния доклад в зала 1 на Партийния дом (т.нар. парламент).

В момента, в който социалистите вече събираха медии в залата, Желязков реши да обяви от трибуната насрочването на извънредното заседание. Това не ги спря да дадат изявлението си.

Бързаме

Като втора точка на извънредното заседание след доклада на "Боташ" Желязков е решил да включи Закона за насърчаване на инвестициите. Става въпрос за промените "по другия начин", т.е. по познатата схема чрез преходни разпоредби, с които ГЕРБ и ДПС улесняват мащабното строителство, като премахват екологичния контрол.

С преходните и заключителни разпоредби на закона за инвестициите двете партньорски партии предлагат изменения в Закона за устройство на територията, в Закона за енергията от възобновяеми източници, както и радикални промени в Закона за опазване на околната среда, които напълно ще обезсмислят оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) на инвестиционните проекти.

На практика ГЕРБ и ДПС бързат с поправките, които вече предизвикаха протести на природозащитници, защото, считано от 3 май, депутатите излизат във Великденска ваканция, която ще прелее в предизборна до деня на вота 2 в 1 - 9 юни.

Заради тях обаче "зелените" свикаха протест пред Партийния дом.