Вълненията около служебното правителство почти изцяло уплътниха петъчния ден (защо почти - виж най-долу). Оказа се, че Димитър Главчев не можа да се разбере с Румен Радев и да се откаже от Даниел Митов като кандидат за външен министър.

И точно когато ситуацията изглеждаше "пат", самият Митов внезапно бе осенен от идеята той да се откаже. Странна работа - големи мъже, самостоятелни в решенията си, пък вижте какви ги вършат...

На фона на всичко това от ПП-ДБ заговориха за съвпаденията - как така Румен Радев хем нямаше правомощия да спре назначаването на Калин Стоянов за МВР, хем имаше - да се запъне на рокадите във Външно. И дори прозряха нова коалиция около Пеевски и прокуратурата. Последните два обекта, както знаем, имат огромна гравитация - особено като са заедно.

В такъв случай ролята на безценна опозиция изигра БСП, където пък - ноторно известно е, че са непримирими и последователни борци срещу далаверите в енергетиката... особено когато не участват.

Макар и след опит на Росен Желязков да й запуши столетната уста, партията извади доклада, изнесен около договора с "Боташ". Той показва доста неща, например - че става ли въпрос за мега енергийни проекти, няма ГЕРБ, няма Радев - има само подозрително единомислие.