Депутати от БСП изнесоха данни от доклада на временната парламентрна комисия за договора с турската компания "Боташ". Този доклад ще бъде една от точките на извънредното заседание на парламента днес следобед.

Това стана след "пируети" на ГЕРБ в опит да го засекретят.

Ето някои от шокиращите данни, изнесени днес от БСП:

- по този договор не е направен финансов анализ, което е задължително в такива случаи;

- в договора е записано, че България трябва да плаща по 500 000 долара на ден, независимо дали взема газ от Турция. Според социалистите България в момента не получава нищо от "Боташ", защото договорът е подписан за 1,850 млрд. кубични метра, но освен този договор ние имаме и с Гърция за още 1 млрд., както и азерски газ за още 1 млрд., или сумарно за 3,850 млрд. кубични метра. В България ползваме около 2 600 000 000 - 2 800 000 000 годишно. 1 200 000 000 остават отгоре, но въпреки това таксите за пренос се плащат;

- таксата за пренос по договора между "Булгаргаз" и "Боташ" е 9,10 долара, докато в Гърция е 4,50 евро - или турската е два пъти по-висока;

- този договор е бил съгласуван само от 9 министерства, а не от всички. В договора е записано още, че от 2026 г. ще се правят съвместни доставки с турската компания;

- този договор е подписан без знанието на Българския енергиен холдинг (БЕХ);

- не е ясно как са определяни цените по този договор;

- в договора няма клауза за прекратяване от българска страна, а само от турска; 

- за да се развали този договор, цената, която трябва ние да платим като българска страна, е 2,177 млрд. долара;

- няма забрана за внасяне на руски газ в България - БСП не споменаха това, то бе изтъкнато по-късно от "Продължаваме промяната - Демократичма България".

От БСП заявиха, че ще искат смяна на цялото ръководство на "Булгаргаз". Освен това парламентарната група ще настоява новото ръководство на българския обществен доставчик да проведе разговори с турската компания за нормализиране на всички изредени условия по договора.

БСП за България ще изпрати договора между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" до българската и европейската прокуратура, повтори за пореден път лидерката на партията Корнелия Нинова.

Тя добави, че парламентарната група ще настоява държавата да предяви регресен иск към физическите лица, подписали този договор.

"Всички, които са вземали такива решения и са си слагали подписите под такава вреда за България - не народът да плаща, а правителството да заведе към тях иск. Т.е. освен наказателна отговорност, ако може да понесат и финансова отговорност, и да си платят за кражбата и вредите, които нанасят на България", заяви Корнелия Нинова.

Споразумението беше подписано в началото на 2023 г. между служебният министър Росен Христов и неговият турски колега Фатих Дьомнез. По същество сделката дава възможност на "Булгаргаз" да резервира капацитет за втечнен природен газ, регазификация и пренос до България.

Временната парламентарна комисия по темата приключи работа, но въпреки това нейният шеф Жечо Станков (ГЕРБ) отказа да внесе доклада й в пленарната зала. До днес шефът на парламента Росен Желязков също отказваше да включи тази точка в дневния ред.

Дебатът в парламента

В началото на извънредното заседание се оказа, че докладът на комисията все още не е внесен. След натиск от страна на всички парламентарни групи Жечо Станков все пак внесе доклад. В залата се чуха изказвания, че това е станало и след заплаха да се съберат подписи за оставката на Росен Желязков.

В самия дебат най-голямо участие взеха депутати от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България". Основна теза на ГЕРБ бе, че правителството на Николай Денков не е направило нищо, за да предоговори договора. Критики към самия договор почти не се чуха от страна на герберите. Те изтъкнаха, че откакто не управляват България "Булгаргаз" губи голяма част от пазарния си дял.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" настояваха ГЕРБ да вземе отношение по самия договор. И изтъкнаха, че в настоящото служебно правителство енергиен министър е Владимир Малинов, който като шеф на "Булгаргаз" е пряк участник в сключването на договора с "Боташ" и очевидно се ползва с одобрението на ГЕРБ.

Дебатът продължи изключително дълго и бе съпътстван от много политически изказвания, повечето от тях - извън темата.

"Не мога да повярвам, че тази мъка свърши", каза Росен Желязков, след като няколко пъти попита има ли желаещи за изказване, но такива нямаше и той прекрати дебата.

В края на дебата се прие решение, с което се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската енергийна компания "Боташ".

То беше гласувано със 166 гласа "за", 32 - "против" и един "въздържал се". "Против" гласуваха 32-ма народни представители от ДПС, а един депутат от "Има такъв народ" (ИТН) се въздържа.

Депутатите гласуваха документите и докладът на временната комисия да бъдат изпратени на българската прокуратура и на европейската прокуратура.