• Борислав Сарафов е "скритият коалиционен партньор в служебното правителство".
  • Румен Радев уж нямаше правомощия да спре назначаването на Калин Стоянов за служебен МВР министър, но пък изведнъж се оказа упълномощен да спре рокадите във Външно. 
  • Има очевидна сделка между ГЕРБ, ДПС и президента. Виждат се "очертанията на едно ново мнозинство".

Тези послания отправиха днес лидерите на "Продължаваме промяната-Демократична България" в изявление пред журналисти по повод скандалите около състава на служебния кабинет и сделката с "Боташ", сключена по време на последния служебен кабинет на Румен Радев. 

Има координация между Борисов, Пеевски и Радев, посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков, визирайки цялостния вид на кабинета. Както Клуб Z писа, в него има "за всеки по нещо" - и за ГЕРБ, и за ДПС, и за президента.

Защо беше сложен този  външен министър - Борисов и Пеевски много добре са знаели, че е там - заяви още Петков по повод опита на Главчев да смени за трети път външния министър.

"Енергийният министър е точно човек на "Турски поток" и аз започвам да си мисля, че под тази евроатлантическа кожа, под която се крие г-н Борисов, прозира сделка със Сарафов и неговия заместник, прозира сделка с радев и прозира сделка с "Боташ". Евроатлантизмът започва да се изпарява във въздуха", посочи съпредседателят на ПП.
 

Както е известно, след като партийният му лидер Борисов поиска, служебният премиер Димитр Главчев обяви, че сменя дипломата Стефан Димитров със зам.-председателя на ГЕРБ и депутат Даниел Митов. Румен Радев обаче се противопостави, а запоследно днес самият Митов обяви, че се оттегля.

"Явно е имало договорка. Сега президентът казва "Моята част от договорката къде е, защо ми махате въшния министър?" - посочи Петков, имайки предвид информациите за това, че Димитров идеологически е по-близък до Радев отколкото до сочените за евроатлантици ГЕРБ.

ГЕРБ брани служебното правителство на Радев с "Боташ" - защо, попита още той предвид отказа на ГЕРБ да придвижи доклада на ресорната комисия в пленарна зала.

Христо Иванов пък определи главния прокурор Борислав Сарафов като "скрития коалиционен партньор в служебното правителство", намеквайки за неговата заместничка Мария Павлова, която Главчев направи министър на правосъдието. Попита и как да четем името на червения Росен Карадимов като министър на иновациите. Както и - защо Радев не отказа да подпише указа заради замесения в поредица от скандали Калин Стоянов, но се опълчи за външния министър.

"Президентът Радев твърдеше по време на консултациите, че не може да има каквото и да отношение към състава на служебното правителство и не повдигна въпроса за вътрешния министър. Сега вече няма консултации, а се оказва, че Радев има отношение. Как може да повдигне въпроса за външния министър, а за вътрешния да няма правомощия?”, заяви съпредседателят на “Продължаваме Промяната - Демократична България”.  

“Как може да нямаш правомощия да повдигнеш въпроса за скрития коалиционен участник в това правителство - главния прокурор Борислав Сарафов? Защото участието на Сарафов в коалицията е осигурено през състава на ръководството на Министерство на правосъдието, така че да прикрива гърба, както на г-н Пеевски, така и по казуса “Боташ” и на тази мръсна тайна за половин милион долара на ден, която се прикрива със срамни процедурни ходове в парламента”, заяви Иванов.

Според него ГЕРБ е изправена пред избор дали да се присъедини към новата сглобка на Пеевски или да участва в продължаването на реформите.

“ГЕРБ трябва да реши дали ще позволи да бъдат вкарани в сглобка, която Пеевски в момента програмира с този състав и тази скрита архитектура на служебното правителство. Сглобка, която се формира от Пеевски, прокуратурата, Радев и кръгове около него.

Нали виждате очертанията на едно ново мнозинство? ГЕРБ трябва да решат дали ще влязат в това или да продължим усилията за реформи. Въпросът е към тях”, добави той.