"Няма да коментирам служебния кабинет, членове на ГЕРБ в него нямаме."

Доколко служебният кабинет е свързан с ГЕРБ? Това е въпросът, след като служебният кандидат-премиер Димитър Главчев, който лидерът на партията не бил виждал от 7-8-10 години, оповести състава на своя проект за правителството. Оказа се, има за всички "от сърце" - и за Борисов, и за Пеевски, и за Радев. И двама отцепници от ПП-ДБ.

Първите реакции на политиците бяха показателни. От ГЕРБ изглеждаха видимо доволни от състава на правителството. Томислав Дончев  го определи като "добър опит да се търси политическа неутралност и професионализъм". От своя страна лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" напуснаха консултациите при президента малко след обявяването на министрите. А Кирил Петков заяви, че съставът на кабинета е обида и наглост. Специално посочи като най-проблемно присъствието в него на Калин Стоянов, който въпреки многото критики към дейността му и искането за оставка, ще продължи да бъде вътрешен министър и да оглавява министерството, върху което пада основна тежест при организацията и гарантирането на честността на изборите и предотвратяването на купуването на гласове.

От ПП-ДБ обявиха резервите си и към Валентин Мундров, досегашен зам.-министър на електронното управление, който се появи като кандидат за титуляр на ведомството още в папката, която Мария Габриел представи на президента Румен Радев, с несъгласувания проектокабинет с мандата на ГЕРБ.

Третото посочено като спорно име е на заместничката на и. д. главния прокурор Борислав Сарафов - Мария Павлова, като при нея се поставя въпросът за движенията от една власт в друга и нарушаването на принципа за разделение на властите.

Бърз преглед на министрите и техните биографии показва, че много от тях са свързани и са направили кариера точно по времето на трите управления на Бойко Борисов. При избора на други има и реверанс към президента Румен Радев - дори и с Мария Павлова, или с министри като Найден Тодоров и Росен Карадимов. Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев обяви, че при подбора на министрите е търсил и приемственост с досегашния кабинет, макар че не отговори на въпроса дали смята, че оформеното от него правителство е политически неутрално. 

Димитър Главчев - премиер

Цялата политическа кариера на Димитър Главчев е свързана с ГЕРБ. Той бе дългогодишен депутат от партията, като дори бе и председател на парламента. Бе принуден да се оттегли от поста след скандал с опозицията в лицето на БСП, която искаше изслушване на тогавашния премиер Бойко Борисов, а мнозинството му го бранеше. Главчев изгони депутати на левицата от залата.

Преди дни Бойко Борисов заяви, че се надява президентът да не спре избора си на Главчев. При номинацията му обаче той и президентът заявиха, че всички други възможни кандидати за отказали. Единственият непартиен кандидат - зам.-омбудсманът подаде предварително оставка, което роди и множество спекулации - доброволно ли е било.

От няколко месеца Главчев е шеф на Сметната палата. Номиниран от ГЕРБ, избран с гласовете и на ПП-ДБ и, разбира се, на ДПС.

Калин Стоянов - МВР

Фигурата на Калин Стоянв е най-спорната от всички, номинирани за служебни министри. От "Продължаваме промяната - Демократична България" отдавна искаха неговата оставка от сегашното правителство, в т. ч. заради бруталното полицейско насилие от ноември м. г., докато Стоянов е бил на кино. Но той получи категорична подкрепа от ГЕРБ и ДПС и остана на поста си. Според версията на Борисов преговорите за ротацията са се провалили именно заради настояването на "Продължаваме промяната - Демократична България" Стоянов да бъде сменен. Заради отказа на ГЕРБ да се съгласи, партията на Борисов прекрати и преговорите.

Стоянов твърди, че е предложен от Кирил Петков за министър, но не само не си подаде оставката, а и остана в проектокабинета "Габриел", за разлика от колегите си от ПП-ДБ, които обявиха, че си правят отвод.

Калин Стоянов е роден през 1981 г. През 2008 г. придобива магистърска степен по специалност „Право“ в Бургаския свободен университет. Работа в Министерството на вътрешните работи започва през 2003 г. след добиване на бакалавърска степен от Академията на МВР. Преминал е през специализирани обучения за борба с тероризма, противодействие на нелегалната миграция, трафик на хора, незаконна търговия с оръжия, фалшификации и други. Завършил е курсове за ръководни служители, включително към Международната правоприлагаща академия – ILEA, Будапеща, Унгария, посочват от МВР в официалната му биографична справка. 

На 6 юни 2023 г. е назначен за министър на вътрешните работи. От 31 май 2021 г. до 5 юни 2023 г. е директор на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) - МВР. В периода 2018 г. - 31 май 2021 г. – началник на отдел „Специални операции“ – ГДБОП. От 2016 до 2018 г. - началник на РУП – Приморско при ОДМВР - Бургас, от 2011 до 2016 г. – служител в отдел „Специални операции“ – ГДБОП - МВР, като в периода 2013 – 2015 г. отделът е в ДАНС. От 2009 до 2011 г. – служител в ТЗБОП – Бургас, в този период е и член на Регионалната комисия за борба с трафика на хора. В периода 2003 – 2009 г. – служител в сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Бургас.

В професионалната си кариера многократно е награждаван от министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР, председателя на ДАНС. Носител е на международна награда „40 под 40“, както и на две колективни награди – от "Сикрет сървис" на САЩ и от Европол, се посочва в биографичната справка за него.

Валентин Мундров - министерство на електронното управление

Валентин Мундров в момента е зам.-министър на Министерството на електронното управление. Той е другата много спорна фигура според ПП-ДБ. Мундров и Стоянов са основните министри, които ще отговарят за провеждането на изборите.

Мундров попадна и в проектокабинета на Мария Габриел за редовен министър при опита за реализиране на първия мандат. Той е квота на ГЕРБ като зам.-министър в кабинета "Денков".

С дейността на министерството бе свързан един от най-проблемните казуси по време на управлението на кабинета "Денков". Първият тур на местните избори през октомври бе проведен с изцяло хартиено гласуване по решение на ЦИК, след като ДАНС съобщи за проблем с машините, които не са били сертифицирани коректно от ведомството. Премиерът Николай Денков заяви, че цялото ръководство на министерството е отговорно за случилото се.

Валентин Мундров е професионалист в сферата на информационните технологии с повече от 20 години задълбочен технически опит в разработването, внедряването и поддръжката на сложни информационни системи, се посочва на страницата на Министерството на електронното управление. Притежава експертиза в стратегическото планиране, изграждането и управлението на екипи, проекти и програми.

До този момент Мундров е бил ИТ консултант в Националната здравноосигурителна каса. В периода между 2013 г. и 2022 г. е работил като директор в дирекция „Софтуерна интеграция“ в „Информационно обслужване“ АД. Бил е експерт в Агенция „Митници“, както и в Министерството на здравеопазването. Има трудов опит и в частния сектор.

Валентин Мундров е магистър със специалност „Индустриално инженерство“ в Техническия университет – София, завършил е и „Електронен бизнес и електронно управление“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той притежава и множество сертификати в областта на информационните технологии.

Людмила Петкова - Министерство на финансите и вицепремиер

Людмила Петкова е безспорен капацитет в областта на финансите, с над 30 години опит в областта на данъчната политика и управлението на публичните финанси, каза Димитър Главчев в президентството при представянето на структурата и състава на проекта на кабинет. По думите на Главчев от 2010 г. Петкова работи в Министерството на финансите, била е директор на дирекция „Данъчна политика“, както и заместник-министър на финансите.

Това означава, че цялата кариера на Петкова в Министерството на финансите е продължила при трите управления на ГЕРБ. Но пък зам.-министър е била в кабинета "Орешарски".

Галин Цоков - Министерство на образованието и науката

Галин Цоков бе посочен от премиера в оставка Николай Денков като едно от предложенията, дошли от Мария Габриел. Факт. Той също не си направи отвод от кабинета ѝ.

Професор д-р Галин Борисов Цоков е магистър по педагогика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщават на сайта си от Министерството на образованието и науката (МОН). Преподавател е в Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, като от 2011 г. е професор по управление на образованието. Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” (от 2016 г.) и ръководител катедра „Педагогика и управление на образованието“ (2019 г.). Доктор по педагогика с дисертация на тема: „Децентрализация в структурите за управление на образованието на местно ниво – традиции и перспективи“ (1998 г.)

Специализирал е в: Университета UNED, Мадрид (2017 г.); Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, Ню Йорк (2014 г.); специализация по Образователен мениджмънт CEDEFOP Study Visit 326, Валенсия, Испания (2008 г.); Образователен мениджмънт с профил „Организационен мениджмънт в образованието“ в Холандия, Амстердамски университет (2002 г.).

Член е на Комисията за иновативните училища към МОН (2016 г.) и на Постоянната комисия по педагогически науки и социални дейности на Националната агенция по оценяване и акредитация (от 2018 г.); председател е на Асоциацията на департаментите за квалификация на педагогическите специалисти в България (2022 г.); главен редактор на списание „Педагогика“ (2019 г.).

Участвал е като ръководител, координатор и член в повече от десет международни и национални научни и образователни проекта. Автор е на над 110 научни публикации, издадени в България и чужбина.

От юни 2023 г. Галин Цоков е министър на образованието и науката в кабинета на Николай Денков.

Георги Гвоздейков - Министерство на транспорта и съобщенията

Георги Гвоздейков и в момента е министър на транспорта, като бе предложение на "Продължаваме промяната". Той дори е и член на партията, но Кирил Петков заяви, че ще бъде изключен заради участието си в служебния кабинет.

Присъствието на Гвоздейков в сегашното правителство ще се запомни основно с шумното и настойчиво рекламиране на придобиването на първия медицински хеликоптер - от общо шест очаквани, като обаче около машината и готовността за употребата ѝ се появяват нови и нови препятствия.

Георги Гвоздейков е авиационен инженер, предприемач и народен представител в 47-ото Народно събрание, се посочва на сайта на Министерството на транспорта и съобщенията. Бил е заместник-председател на парламентарната комисия по транспорт и съобщения.

Притежава магистърска степен, инженер по авиационна техника и технологии. Докторант е във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

От август 2022 г. до февруари 2023 г. ръководи „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, еднолично акционерно дружество, създадено от държавата за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ.

От 2018 г. до 2021 г. Гвоздейков работи в ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Бил е главен секретар на Българската федерация по Автомобилен спорт от 2013 г. до 2014 г. Създава иновативен бизнес проект за дизайн и производство на въздухоплавателни средства.

От 2014 г. до 2018 г. създава и ръководи иновативен проект свързан с автомобилния спорт, подготовката и обучението на млади рали пилоти. Стартира проектирането и подготовката за производство на рали автомобили и реализира едномарков шампионат. Привлича редица стратегически международни партньори. Проектът получава сериозна популярност в Европа, като се включват участници от Швеция, Дания, Полша, Италия, Грузия и Турция.

От 2008 г. до 2013 г. създава и управлява собствен бизнес насочен към проектиране и конструиране на етнографски къщи.

От 1998 до 2011 г. е професионален състезател по автомобилен спорт. Шампион на България за 2003 г. и носител на Адриатическата купа. Притежава редица подиуми и призови места от рали шампионати и от високопланински шампионат. Един от създателите и организаторите на Рали Твърдица, провеждащо се от 17 години. Участва в създаването на академия за обучение за безопасно и екстремно шофиране „МоторСпорт Академия“.

Удостоен е с Почетен знак на община Твърдица за активна обществена дейност и огромен принос в популяризирането на града и региона.

От 6 юни 2023 година Георги Гвоздейков е министър на транспорта и съобщенията в кабинета Денков.

Кирил Вътев - Министерство на земеделието

Кирил Вътев бе един от министрите, посочени от Мария Габриел в нейния кабинет, който се оказа, че не е съгласуван с партньорите. Тогава той си направи отвод. Номинация е на ПП в кабинета - вече в оставка, като до последно от партията го бранеха при преговорите заради желанието на ГЕРБ да го смени с шефа на фонд "Земеделие". Вътев беше едно от основните действащи лица при тежките преговори по време на протестите на земеделските производители, като често се появяваха искания за оставката му от някои от организациите им.

Кирил Вътев е роден през 1958 г. в село Загражден, Плевенско. Член е на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на фирма за производство на месни деликатеси, информират от Министерския съвет. Вътев има 30-годишен опит в хранително-вкусовата промишленост и животновъдството, бил е председател на Асоциацията на месопреработвателите в България три мандата, неин почетен член и дългогодишен член на Държавната комисия по биологично земеделие. Участвал е в бизнес обучения в Австрия, Германия, Белгия, САЩ, Италия. Кирил Вътев има множество награди и постижения, свързани с професионалната му дейност. 

От 6 юни 2023 година е министър на земеделието и храните в кабинета "Денков".

Мария Павлова - Министерство на правосъдието

Мария Павлова, която почти веднага след встъпването на Борислав Сарафов миналото лято първа бе посочена за негов зам.-главен прокурор, отново прави „трансфер“ от съдебната към изпълнителната власт.

Преди това тя е била следовател, прокурор, министър и зам.-министър на правосъдието.

Името й не беше много известно, тъй като е следовател от НСлС, докато за пръв път не се появи в служебното правителство на Огнян Герджиков през януари 2017 г. на поста министър на правосъдието.

Не е пресилено да се каже, че в МП имат високо мнение за нея – като спокоен, балансиран и отдаден професионалист. Аргумент в тази посока е, че тя беше зам.-министър при още две управления, по-скоро отявлено свързани са БСП – на Янаки Стоилов и Крум Зарков. Името й се счита за реверанс и към Радев, но към Борисов и Пеевски заради вярната ѝ служба към Сарафов.

Ивайло Иванов - Министерство на труда и социалната политика

Ивайло Иванов е роден през 1967 г. в Тетевен. Досега той бе шеф на НОИ, избран от парламента по времето на третия управленски мандат на ГЕРБ. На този пост той е от 2017 г. и е един от многото ръководни кадри в държавата с изтекъл мандат. Това е станало още през септември 2021 г.

За Иванов обаче трябва да се отбележи, че въпреки че е предложен от ГЕРБ той е възприеман повече като експерт, не толкова политическа фигура, за избора му в пленарна зала тогава гласуват 183 депутати, без да има възражения за кандидатурата му. Като шеф на НОИ той избягва публичността.

Иванов работи в системата на социалното дело от повече от две десетилетия и е натрупал опит за работа в администрацията при управлението на различни власти.

Завършил е висше икономическо образование в Стопанската академия „Димитър Ценов“ в гр. Свищов с магистърска степен по финанси и кредит през 1993 г. През 2008 г. се дипломира като магистър по право в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в гр. Благоевград, се посочва в сайта на НОИ.

В периода 2003-2016 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като до септември 2009 г. е заместник-изпълнителен директор, а след това е назначен за изпълнителен директор.

От юни 2016 г. до септември 2017 г. заема поста заместник-министър на труда и социалната политика и отговаря за политиките за защита при безработица, насърчаване на заетостта, пазара на труда, трудовата миграция и свободното движение на работници, трудово право, обществено осигуряване, безопасност и здраве при работа и социалната сигурност. Наблюдава и координира дейността на Агенция по заетостта и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Има дългогодишен професионален опит и в сферата на застраховането.

На 19 септември 2017 г. е избран от Народното събрание за управител на Националния осигурителен институт.

Росен Карадимов - Министерство на иновациите и растежа

Въпреки различните си биографични обрати Росен Карадимов остана известен най-вече като последния шеф на ДКМС, на Комсомола т.е., с кариерно развитие още отпреди 1989 г. Бе и съветник на премиера Сергей Станишев в правителството на Тройната коалиция. ГЕРБ спечели първия си управленски мандат именно като ярка опозиция на това правителство.

От 7 ноември 2022 година Росен Карадимов е назначен за член на Управителния съвет на Българската банка за развитие от служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Още един реверанс към Радев. 

Карадимов не разбира от банково дело.

Доц. д-р Росен Карадимов е преподавател в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ от 1991 г. Титуляр и лектор е на учебната дисциплина Право на интелектуалната собственост. Специализирал е търговско право в Институт „Макс Планк“, Хамбург, Германия. Автор е на две монографии и множество научни публикации във водещи правни издания.

Председател е на Управителния съвет на „Институт за нов икономически напредък“. Член е на работна група „Закрила на интелектуалната и индустриална собственост“ към Съвета по европейски въпроси на Министерски съвет на Република България. Член е на Академичния съвет към Председателя на Патентното ведомство на Република България.

Народен представител е в VII Велико народно събрание, участвал е в приемането на Конституцията на Република България от 1991 г. Народен представител е в XXXVI Народно събрание, член на Законодателна комисия и Комисия по национална сигурност, участвал в приемането на ключовите основополагащи закони на съвременното българско търговско и банково законодателство, вкл. Закон за БНБ (1991 г.), Закон за банките и кредитното дело (1992 г.), Търговския закон (1991 г.) Член на законодателния съвет към XXXVII Народно събрание.

Заместник-председател е на Столичния общински съвет 1999-2003 г.

Съветник е в Политическия кабинет на министър-председателя на Република България 2005-2009 г. Адвокат е към САК от 1995 г.

Правен консултант и процесуален представител на ББР АД, НГФ ЕАД и Микрофинансираща институция Джобс АД по дела по спорове по предявявани вземания към КТБ АД (н) в производството по несъстоятелност и обжалване на сметката за разпределение. Процесуален представител на ББР АД по други търговски дела, свързани със събиране на проблемни вземания на Банката. Процесуален представител на други кредитни институции. 

Атанас Запрянов - Министерство на отбраната

Атанас Запрянов е генерал-лейтенант от запаса. Сега е зам.-министър на отбраната от квотата на ГЕРБ.

Запрянов е бил заместник-министър в две правителства - от юли 2016 г. до януари 2017 г. и от май 2017 г. до април 2021 г. 

В миналото заема различни командни и щабни длъжности в Свързочни войски на Българската армия. Бил е началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и Представител на Началника на Генералния щаб на Българската армия във военните комитети на НАТО и ЕС.

Евтим Милошев - Министерство на туризма

За своята 20 годишна кариера Евтим Милошев, изминава пътя от репортер през редактор до сценарист и продуцент, се посочва на страницата на Нова телевизия. 

Още като студент се явява на конкурс за предаването „Ку-ку", където през 1991 г. започва работа като репортер. Следват „Каналето", „Хъшове" и „Шоуто на Слави", а през 2004-а става продуцент на играта „Вот на доверие".         

След като напуска екипа на Слави Трифонов през 2007 г., заедно с Любо Нейков и Иван Спасов основават продуцентската компания Dream Team Productions, а през 2011-a заедно с тях и Габриел Георгиев и Dream Team FIlms. Оттогава екипът му работи по десетки телевизионни формати и сериали, сред които „Комиците“, „Дървото на живота“, „Сървайвър“, „Столичани в повече“, „Дяволското гърло” и още. 

Шефът на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че Милошев отдавна не е част от екипа около Слави Трифонов. Допълни, че може да каже много неща за него - очевидно нелицеприятни - но ще си замълчи.

Не закъсня и реакцията на самия Трифонов.

 "Лицето Евтим Милошев, който ще бъде назначен за министър на туризма, вероятно разбира от туризъм, защото сигурно е турист", пише Трифонов в публикация във Facebook.

Петър Димитров - Министерство на околната среда водите

Инж. Петър Димитров е роден през 1973 г. Магистър е по хидромелиоративно строителство, със специализации в България, Япония, Германия и Италия, докторант е в Университета по архитектура, строителство и геодезия – Хидротехнически факултет, се посочва на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В продължение на 20 години работи в най-голямата по териториален обхват Басейнова дирекция в България – Дунавски район. Заемал е различни експертни и ръководни длъжности, като над пет години е бил директор на БДДР.

В периода май-декември 2021 година и от август 2022 до началото на юни 2023 година е заместник-министър в МОСВ в рамките на служебните кабинети - пак на Румен Радев. И в момента е зам.-министър.

Участвал е в разработването на стратегически и нормативни документи в областта на управлението на водите на национално и европейско ниво. Представял е страната в експертни групи към Международната комисия за опазване на река Дунав. Ръководил е и е участвал в редица национални и международни проекти, свързани с опазването и устойчивото управление на водите.

В периода 2003 – 2020 г. участва активно в разработването, актуализацията и прилагането на плановете за управление на водите и за управление на риска от наводнения на Дунавски район и на Международен басейн на река Дунав.

Найден Тодоров - Министерство на културата

Найден Тодоров заема поста служебен министър на културата в кабинета с премиер Гълъб Донев от 3 февруари до 6 юни 2023 г. Пак от екипа на президента Радев.

Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена. 

През 1996 година е поканен от йерусалимската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан.

През 1997 година той създава в родния си град фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

През 2000 г., само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция. В периода 2003-2005 г. работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество в Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе.

В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.

През 2006 г. прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония. През 2010 г. дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета „Лешникотрошачката” от Чайковски с Виенския държавен балет. 

През 2013 г. Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции.  От 2017 година е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа – зала „Бозар“ – Брюксел, Музикферайн – Виена, голямата зала на Берлинската филхармония. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти.  

Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио. 

От 2018 година, като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската Национална Телевизия – „На концерт с БНТ 2“. През 2021 г. издава първата си книга с разкази „Полъх от ангели“. 

Виолета Коритарова - Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Инж. Виолета Коритарова е изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, назначена със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков (ГЕРБ) от 20 юни 2018 г. до юни 2023 г. 

"Виолета Коритарова е била изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Има дългогодишен опит в системата", каза Димитър Главчев в президентството при представянето на структурата и състава на проекта на кабинет

Инж. Виолета Коритарова е експерт с опит в областта на геодезията и геоинформационните системи, инвестиционното планиране, поземлените имоти и регистри, е записано на сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Тя е дългогодишен служител на Агенцията, като преди това е работила в Министерството на земеделието и горите и в Министерството на образованието и науката.

Инж. Виолета Коритарова е магистър по Геодезия, фотограметрия и картография от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Има редица професионални квалификации в Нидерландия, Австрия и Германия.

Ивайло Ценов - Министерство на външните работи

Предложенията за министър на външните работи Ивайло Ценов е дългогодишен консул във Виена, т.е. занимава се с документи на български граждани. За него се знае малко или почти нищо. Това е министърът, за който се преполага, че трябва да продължи активно да лобира за пълното приемане на България в Шенген. При преговорите около съставянето на правителството първоначално големият казус беше как Мария Габриел трябва да е и премиер, и външен министър, защото това е много чувствителна за България сфера. Сега изборът на Главчев е едно непознато лице.

Ивайло Ценов 15 години е консул във Виена, с много добри връзки с австрийското правителство, мотивира се кандадат-премиерът.

"Ръководел съм се от това, тъй като, знаете, това е единствената държава, която е против приемането ни в Шенген и по земя", аргументира избора си Главчев. 

Консулите обаче не се занимават с дипломация и външна политика. През тях не преминават дипломатически документи, контакти и кореспонденция. В задълженията им се включват издаване на български документи за самоличност, легализиране на документи, визи и т. н.

Ивайло Ценов е съветник, завеждащ Консулската служба в посолството на България в Австрия, се посочва на интернет страницата на Министерството на външните работи. След като по думите на Главчев е назначен преди 15 години това е станало може би в началото на първото правителство на ГЕРБ.

Галя Кондева - Министерство на здравеопазването

Номинираната за служебен министър на здравеопазването д-р Галя Кондева в момента е директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания

Д-р Кондева е дългогодишен служител на здравната каса и по времето на БСП, и по времето на ГЕРБ, когато е сменена като директор на лекарствената политика на НЗОК при управлението на д-р Дечо Дечев. Кондева беше кандидатка за директор на "Пирогов" през 2021 г., но комисията в здравното министерство, оглавявано тогава от проф. Костадин Ангелов, не я предпочете за поста. През 2022 г. оглавява Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, която заварва в много тежко финансово състояние. 

Д-р Галя Кондева има над 30-годишен опит, завършва Медицинския университет през 1987 г. като специалностите си - Вътрешни болести и Клинична хематология придобива през 1997 г. и 2017 г., сочи информация в платформата за представяне на медицински специалисти и запазване на часове за преглед "Супердок". През 2008 г. завършва специализация по Здравен мениджмънт.

Член е на Български лекарски съюз. Участва в многобройни национални конгреси и семинари по специалността.

След своето дипломиране д-р Кондева работи в Работническа болница Бухово и в Отделение по Вътрешни болести към V МБАЛ София.

В периода от 2003 г. до 2008 г. е началник отдел към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От 2008 г. до 2015 г. д-р Кондева работи като лекар в Отделение по трансфузионна хематология на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

В следващите две години е лекар по Вътрешни болести и Клинична хематология в Клиника по хематология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда София.

От 2017 г. до 2018 г. е Директор Дирекция към НЗОК.

От 2019 г. д-р Кондева е част от екипа специалисти на ДКЦ Вита София.

Петко Николов - Министерство на икономиката и индустрията

Петко Николов е роден в Ботевград през 1957 г., се посочва на интернет страницата на Патентното ведомство. Магистър е по „Право” от Софийския университет  „Св. Климент Охридски”. Специализирал е валутен, митнически и данъчен контрол, както и наказателноправни науки. Магистър е по финанси от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и доктор по икономика и управление - интелектуална собственост в УНСС. 

От 1988 г. е член на Софийската адвокатска колегия и е работил като адвокат. 

През 2001 г. е назначен за председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.

В периода 2003 – юни 2016 г. е председател на Комисията за защита на конкуренцията. По негово време органът даде зелена светлина за различни сделки на дружества, които се свързваха с бизнеса на Делян Пеевски, приипомня "Капитал". 

"Органът решаваше в рекордно кратки срокове от няколко работни дни при законов срок от минимум месец: за поглъщането на "Водстрой 98" от варненската "Хидрострой", купуването на "Техномаркет България" от "НСН инвестмънт", придобиването на "Канал 3" от "Нова българска медийна група", няколко скоростни одобрения на акционерни рокади в "Булгартабак", съмненията за надхвърляне на правомощията на комисията при случая "Дунарит" и т.н.

После, през 2016 г., юристът се озова начело на Патентното ведомство, където беше номиниран от тогавашния икономически министър Божидар Лукарски. След махането му през 2021 г. неочаквано оглави държавната компания за индустриални зони НКИЗ. Назначението стана по времето, когато министър на индустрията беше лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Владимир Малинов - Министерство на енергетиката

Изпълнителен директор на националния газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов е предложението на Димитър Главчев за служебен министър на енергетиката.

Малинов е назначение на ГЕРБ - начело на газопреносното дружество е от 2018 г.

Според "Булгартрансгаз" приходите от "Турски поток", който ГЕРБ нарича "Балкански" са цели 1, 3 млрд. лв. А лидерът на партията дори обяви сумата за печалба, не за приходи. Изиграл е важна роля за "потока" базад в годините.

Преди да поеме управлението на дружеството, Владимир Малинов е ръководил процесите, свързани с регулаторни въпроси, отношенията с европейските институции, сертифицирането и отделянето на преносния оператор, както и прилагането на пазарните и мрежовите кодекси на ЕС в областта на природния газ.

Председател е на Съвета на директорите на „Газов хъб Балкан“ и е член на Борда на директорите на Gastrade S.A. – проектната компания, която изгражда терминала за втечнен газ край Александруполис. Член е и на Борда на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ – ENTSOG.

Георги Глушков - Министерство  на младежта и спорта

Георги Глушков е легенда на българския баскетбол. Той е първият и до скоро единствен българин, който е играл в НБА.

Президент на Българската федерация по баскетбол. Два поредни мандата  е член на Борда на ФИБА -  Европа и два поредни мандата е член на Изп. Бюро на Български Олимпийски Комитет, а в периода 2018 – 2023 е президент на Техническата Комисия на ФИБА – Европа.

Глушков е магистър „Счетоводство и Контрол“ от Висшия Икономически Университет във Варна, говори свободни английски и италиански.

Играл е в Националната Баскетболна Асоциация (НБА) на САЩ и Канада в отбора на Финикс Сънс. Той е първият българин, играл в лигата и е първият баскетболист от Източния блок, привлечен в НБА. Роден е през 1960 г. в Трявна, на 17 години е вече национален състезател, а в средата на 80-те години на миналия век се нарежда сред петимата най-добри баскетболисти на Европа.

След САЩ, играе в Италия, Испания и за Академик Варна. С националния отбор на България по баскетбол Глушков взима участие общо на четири европейски първенства – през 1979, 1985, 1989 и 1991 г.