"Имаме нов инструмент за избор на кабинет, който е с определена сложност, но при добросъвестност и желание да се прилага, може да реши проблемите - концентрацията на власт, позволяваща безконтролно управление във времена на криза."

Така съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов коментира пред БНР новия служебен кабинет. Той не пропусна да припомни, че новата система - при която се избира премиер след списък от висши държавни служители - е дело на ГЕРБ и ДПС. Обединението първоначално предлагаше по-прост - и по-популярен по света - вариант, при който редовното правителство в оставка просто се преназначава като служебно.

Това доведе и до избора на Димитър Главчев, член и дългогодишен кадър на ГЕРБ. Според Хисто иванов той е показа неспоснобно за базова независимост.

"Дори завръщането му начело на Сметната палата би било проблем, защото той не е независим и го е доказал с действията си", подчерта Иванов.

Не става ясно обаче как различно прилагане на сегашните правила би довело до коренно различен резултат - след като много от постовете, които влизат в списъка с опции за служебен премиер, са политически назначения.

Иванов коментира и тезата на Борисов, че в служебния кабинет има кадри на ПП-ДБ, така:

"Върхът на цинизма, злоупотреба и провокация. Когато т.нар. "наши хора" са там против нашата политическа воля, те не са наши хора. Ние не сме имали дори един разговор с Димитър Главчев."

Но на въпрос дали след изборите е възможна коалиция с ГЕРБ, той повтори тезата си от по-рано тази седмица:

"ГЕРБ трябва решат накъде тръгват. Дали ще бъдат присъдружна организация на Пеевски, който всъщност е съпредседател на ГЕРБ в момента, защото провежда оперативки, присъства на заседание на изпълнителната комисия, привиква ги."