Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изтъкна, че когато президентът Румен Радев е правил служебни правителства в тях винаги е имало много ярки политически лица от БСП.

Така Борисов отговори на вчерашното изявление на Радев, според което зам.-шеф на партия не може да е служебен министър, казано по адрес на кандидатурата на Даниел Митов за външен министър.

"Аз помня ярките политически лица в кабинетите на Радев - Весела Лечева, Явор Гечев, Крум Зарков, Янаки Стоилов. Цялото БСП се изсипваше в неговото служебно правителство. После правеше цели партии от служебното правителство", заяви Борисов, но пропусна да отбележи, че изброените имена са опозиция на ръководството на "Позитано" 20.

И допълни, че "ама изобщо не ме интересува кой ще е външният минитър".

Борисов изрази разочарование от "Продължаваме промяната - Демократична България". Той изтъкна, че Даниел Митов е от техните среди (факт, но преди десетилетие).

"И когато дойде в ГЕРБ, дойде, за да може да бъде мост между партиите", каза още той.

Борисов призова да си остане сегашният външен министър Стефан Димитров. Защо? - 

"Да се знае, че Радев си носи отговорност."

Вчера Борисов каза, че майката на кмета на "Подуяне" Кристиян Христов, който по неговите думи е от "Продължаваме промяната", е член на служебното правителство. Днес уточни, че става дума за регионалната министърка Виолета Коритарова.

"Майката на кмета на "Подуяне" е регионален министър. Ако Дани Митов стане министър, била застрашена честността на изборите. Да си спомним за "ала бала" с президента по изборите", каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ първо заяви, че промените в Конституицията са направени от Христо Иванов и Делян Пеевски. После все пак призна, че и неговата партията носи отговорност за тях.

"Не виждам как повече ще подкрепя нещо предложено от ПП-ДБ", каза Борисов.

Той заяви, че техните предложения са само провали. Посочи, че имало провал в съдебната реформа. Истината обаче е, че съдебната реформа не е довършена, защото освен промените в Конституцията трябваше да се приемат промени в Закона за съдебната власт, както и да се избере нов ВСС и нов главен прокурор. И именно неразбирателството между коалиционните партньори по довършването на реформата доведе до провал на ротацията.

Борисов изтъкна, че има и "провал в Конституцията", като очевидно имаше предвид промените, касаещи служебното правителство. От "Продължаваме промяната - Демократична България" обаче вече заявиха, че тяхното предложение е било редовният кабинет да се преназначава като служебен, но това не е било подкрепено от ГЕРБ и ДПС.

"Кирил Петков е по-умен от мен", каза още Борисов.

Така той коментира факта, че Георги Гвоздейков бе изключен от "Продължаваме промяната", след като остана служебен министър.

"И аз можеше като Кирил Петков. Излизам и казвам - Дани Митов да си подаде оставката...", каза още Борисов.

Делян Пеевски: Президентът е длъжен да разпише указите

Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски пред асансьора на Партийния дом в отговор на въпрос за това, че президентът Радев все още не е подписал указите за назначаване на нов служебен министър на външните работи и на нов служебен министър на земеделието и храните.

"Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички - "няма да подпиша за министрите", другите – "ще махнем шефа на парламента". Няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на парламента, утре може да няма и президент", намекна Пеевски.

Той заяви очевидното, че вече сме в предизборна кампания.

"Нека всички да спрат и да се съобразят с Конституцията. Президентът да се съобрази с Конституцията, Министерският съвет да се съобрази с Конституцията и ние да се съобразяваме с Конституцията. Трябва да бъдем отговорни към хората. Това е една игра, която ще я платят хората.

Убеден съм, че ще успее да запази равна отдалеченост и ще има евроатлантическата насоченост за България", коментира Пеевски за това дали предложеният за служебен министър на външните работи зам.-председател на ГЕРБ ще бъде партийно назначение или ще успее да запази равна отдалеченост.

ПП-ДБ: Вътрешни борби между ГЕРБ и ГЕРБ

"Драмата около служебния външен министър трябва да бъде изцяло обърната към ГЕРБ и президента, които явно не могат да постигнат договореност."

Това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента Даниел Лорер от „Продължаваме промяната-Демократична България“( ПП-ДБ) относно предлаганите промени в персоналния състав на служебното правителство, цитиран от БТА. Той подчерта, че назначенията в служебния кабинет на Главчев не са съгласувани с ПП-ДБ.

"С известен хумор бих казал - наблюдаваме някакви вътрешни борби между ГЕРБ и ГЕРБ", посочи Лорер.

И припомни, че служебният премиер Димитър Главчев е бивш кадър на ГЕРБ. 

Важно е да изясним – служебният кабинет не се избира от парламента, изтъкна депутатът.