"Нищо няма да правим с тях - или те ще спрат да преиначават, или тези служебни правителства може да изкарат много дълго."

Това заяви на среща със симпатизанти в София в понеделник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, излъчвана на живо във Фейсбук в коментар какви ще са стъпките на партията след предстоящия вот.  

"Както казва Владислав Горанов - засилва се усещането, че се връщаме на власт", отбеляза той на фона на служебен кабинет, оглавен от дългогодишен кадър на ГЕРБ и непрестанни рокади в управлението. Премиерът Димитър Главчев при това от днес вече е и външен министър.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" са много хубави партии, но вече при следващото управление хората без интегритет, които се "оцапаха", които ги има в Гугъл с кучета и котки, няма вече как да са министри", обяви още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отдели време, за да "разобличава" ПП-ДБ с интерпретацията, в която се призовава ГЕРБ да се отдели от Пеевски и Сарафов. Подобна възможност се оказа неодобрявана от него.

"Новата им трактовка сега е Борисов и ГЕРБ са добри, но да махнем Пеевски и Сарафов, обясни лидерът на партията. Нито една поука не си извлякоха, смята той. Реформа не било, когато се поставят условия - „махни Гешев, сложи Петков или махни Сарафов, сложи Иванов", продължи той.

"Когато се създаде ГЕРБ, Певски е бил малко дете"

След това продължи аргументирано и с придържане към фактите да оборва твърденията, че той и ГЕРБ следват указания на Пеевски.

"Когато се създаде ГЕРБ, Делян Пеевски е бил малко дете", така коментира той теза, според която съпредседателят на ДПС се разпорежда в ГЕРБ. "Лъжа е, че Пеевски командва ГЕРБ", добави.

Всъщност партия ГЕРБ е учредена на 3 декември 2006 г. А Пеевски вече е прочут още от 2001 г. Тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и му възлага да оглави борда на „Пристанище Варна“ ЕАД – най-голямото пристанище в България, когато сегашният съпредседател на ДПС е само на 21 години, пост от който по-късно е освободен поради липса на образователен ценз. През 2005 г. той е вече следовател. През 2006 г. е на 26 години, което трудно се вписва в графа "малко дете".

Борисов представи и своето обяснение защо от ПП-ДБ развиват тази теза.

"Правят го, защото на техните избиратели не могат да кажат, защо заради постовете, пътуването, счупиха редовното правителство, обясни Борисов. Нямат доблест да кажат като мен, че и те носят отговорност, а някой трябва да е виновен за това", посочи той.

"Първият, който искал да види Главчев, е Рюте"

Въпреки че ГЕРБ няма отношение и не влияе на служебния премиер, Борисов отдели известно време да рекламира способностите на Димитър Главчев и в новата му роля като министър на външните работи.

"Първият, който искал да види премиер Главчев, е Рюте(Марк), а те направиха пътека дотам да ги поканят, продължи Борисов. Освен това Урсула фон дер Лайен се очаква да бъде на 1 юни в България на мероприятие на ГЕРБ", обяви той. 

Ще забранява изобщо руския петрол и газ

Лидерът на ГЕРБ обяви пред участниците в партийната среща, че ще инициира в парламента да се забрани изобщо в България да има руски петрол и газ, но уточни, че не знае дали ще намери съмишленици в Народното събрание.

"Ще говоря с Изпълнителната комисия на ГЕРБ, защото е доста революционно, но много честно", каза Борисов, по чието време като премиер беше изграден "Турски поток".

В момента, след изключително антируските действия на ПП, България има само руски газ. Платили сме за 11 танкера руски газ, все едно са превозени през България, изцяло внасяме руски газ от Гърция", обяви Борисов.

Къде е "пътната карта" - под земята

Новият отговор на Борисов на често задавания, но неполучил отговор въпрос - къде е "пътната карта" на "Турски поток", е ... под земята.

"Пътната карта", за която много ме питат, е вече под земята, в компресори, тръби, в най-мощната газопреносна система на Балканите", заяви той на съпартийците си.

И още: 

"Над 1,3 млрд. лв само за няколко години е спечелила България, защото “Балкански поток“ (както от ГЕРБ настояват да наричат "Турски поток") е 100 % на българите - каква "пътна карта" търсите, че не ни заобикалят през Гърция и Турция, затова ни удариха нас, защото не позволявам националният интерес да се измести.

"Тези същите национални предатели, които не искат България“ да е на картата и да печели, искат да ни направят само клиентчета“, затова беше лош Бойко Борисов, това е картата – тя е изпълнена". 

Според  него ПП-ДБ са нарушили критериите за влизането ни в еврозоната с дефицитите и големите харчове.