Всички бременни до 36-а гестационна седмица ще могат да се имунизират безплатно срещу коклюш.

Това обявиха здравните власти на брифинг в петък, след като по-рано през седмицата и служебната здравна министърка Галя Кондева, и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев твърдяха, че няма категорично мнение в подкрепа на това. Досега предложението беше първата ваксина на новородените бебета да бъде изтеглена малко по-рано - на месец и половина, вместо след навършване на два месеца. Експерти, както и опитът в други европейски страни, показва обаче, че е практика за ваксиниране на бременните жени, за да изгради плодът антитела.

Становищата от различните експертни съвети вече са получени и двете мерки - и за бебетата, и за бременните, влизат в сила, стана ясно на брифинга днес.

Регистрираните случаи на коклюш у нас са над 500 в страната (като са били 4 за същия период на миналата година), като над 90% са деца, сочат данните.

84 на сто от децата са неваксинирани основно заради ненавършена възраст, т.е. са малки бебета.

"Вземайки предвид това предприемам следните действия - актуализация на иминузационния календар като се допуска основната иминузация при новородените да стартира по-рано, а именно от шестта седмица", каза Кондева.

МЗ ще осигури на всички бременни, независимо дали са здравноосигурени, или не, възможност да могат да се ваксинират безплатно. Тази имунизация е препоръчителна и по желание.

"Във всеки областен център ще има имунизационни кабинети, имаме готовност и за изнесени и мобилни. Безплатни ваксини има, ще започнат да ваксинират след празниците обаче", уточни Кунчев днес.

Той обясни, че ще се промени наредбата, като е изработен код на ваксинацията, за да се подава информацията към здравната информационна система. С излизане на наредбата в Държавен вестник, населението ще получи информация къде се намират тези центрове, добави Кунчев. По думите му центровете могат да започнат работа в първите работни дни след Великденските празници. 

„Стремим се към осигуряване на максимална безопасност на най-рисковата група – децата до една година. Най-вече тези, които не са навършили имунизационна възраст. Това става по два начина, както със свалянето на възрастта за имунизация с две седмици, с което покриваме 25% от тях, така и с възможността всички желаещи бременни жени да бъдат имунизирани в имунизационни пунктове безплатно като препоръчителна имунизация, така че да осигурят антитела за новородените си деца. Мисля, че това в най-голяма степен ще реши проблема с най-рисковата група“, посочи още главният държавен здравен инспектор. 

Къде ще се правят безплатни изследвания за коклюш?

„Разбира се, работим и по осигуряването на диагностика. Току- що обсъждахме, че вероятно към четирите центъра във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен ще добавим и Бургас, тъй като има възможност и населението е достатъчно голямо.

В тези места, по препоръка на Районните здравни инспекции, ще се прави безплатна PCR диагностика по критерии, които вече сме изпратили“, допълни още той. 

Според държавния здравен инспектор това са стъпките, които ще доведат до рязко намаляване на риска, особено от тежко протичане и усложнения.

„Виждате, че този висок процент е дори по-висок от този в Европа. Над 80% от тези, които са заразени и карат заболяването, са неимунизирани, или в доимунизационна възраст, или с пропуснати по някаква причина имунизации“, посочи статистиката Кунчев. 

Всяка бременна жена може да си направи консултация с акушер-гинеколога, който проследява бременността, както и с личния лекар, смята експертът. Препоръка за масова имунизация при тази ситуация надали е удачна.

Обещанието за 2000 дози ще бъде изпълнено, коментира той за наличието на ваксини срещу коклюш.