"Идеален вариант за Борисов и Пеевски е да имат едно отслабена, разпарчетосана ПП-ДБ, която да си лепнат като евроатлантическа кръпка след изборите. Окончателно кръпката да дообере каквото има, да бъде доразкъсана и оттам нататък те да си играят играта."

Това коментира във вторник по БНТ политологът Петър Чолаков.

"Вратата на ПП и ДБ е отворена към Борисов, това е всъщност опасността за тях. Поставиха се сами в една много сложна ситуация, защото управляваха девет месеца с ГЕРБ и ДПС, сега не могат изведнъж да кажат и ГЕРБ, и ДПС са много лоши и решиха да го играят "Разделяй и владей", което трудно ще се получи при точно тези две много лоши момчета Борисов и Пеевски. Такъв тип игри предполагам, че те може би трети-четвърти клас горе-долу са ги играли и са на съвсем друг левъл, друг етап от политическото геймърство", посочи той за предизборния подход на основните политически играчи.

Според Чолаков целта на ГЕРБ е да има след изборите една по-слаба коалиция ПП-ДБ. 

"Това е целта на упражнението на ГЕРБ - да ги отслаби. Голямата игра на Борисов е да започне леко да ги поразцепи. Ако нямаше война в Украйна, това е малко в стил, ако Барби беше мъжка, но ако нямаше война в Украйна, тогава Борисов и Пеевски щяха да имат изключително лесна задача. Но на тях им трябва един евроатлантически етикет, да може това нещо да се продаде пред чужденците, иначе какво евроатлантическо правителство ще направят. Те се опитват да се перат, перат се много активно, да минат за евроатлантици. Пеевски изкара пет законопроекта, за да покаже какъв евротлантик е, перат се, но идеален вариант за тях е да имат една отслабена, разпарчетосана ПП-ДБ, която да си лепнат като кръпка", смята той.

Чолаков се позова на данните от изследването на "Тренд", според което подкрепата за ПП-ДБ се стопява към момента с една трета - от около 600 хил. души до под 400 хил., и това е наистина твърдият електорат на коалицията.

"Доста се е оголила водата в басейна. Виждат се мръсните плочки на дъното. Тяхната реторика (на ПП-ДБ), която са заложили по време на кампанията, е не толкова лошият Борисов и много лошият Пеевски, който се е качил на гърба на Борисов. Разбирам каква е логиката, но трябва да се замислим дали Борисов не е този, който всъщност им натиска главата надолу, за да ги доубие. Трябва да си отговорят на този въпрос, ако още на са", препоръча анализаторът.

В контекста на новия сюжет окоро подписа на Кирил Петков политологът отбеляза, че таймингът е ясен, с предизборна цел се пускат тези неща, за ударят ПП и с тях и ДБ, както той посочи "да им се натисне главата, като те очевидно са в низходящ ред". Според него "това са ченгеджийски номера". 

"Ченгета има в БСП. БСП, според мен, просто това не им е тема, не им е проблем, с други неща се занимават. При Пеевски също, но там по друг начин действат. Общо взето е кръгът около Борисов, тъй като Борисов е отмъстителен. Той е един много интелигентен човек, но отмъстителен. Има и чисто психологически обяснения – защо. И мен някой да иска да ме вкара в затвора и като нещо се спречкаме удари един тупаник на стъклената маса и тя се счупи и това е единственият аргумент, в един момент и на мен ще ми се поизчерпи търпението", добави Чолаков.

"В политическата комуникация последното, което се търси, е истината. След като се лепне веднъж етикетът, че си излъгал, че не си спазил закона, оттам нататък е много трудно…", припомни още той.

"Те (ПП - бел. ред.) са носели 2 години пистолет в джоба си - зареден и без предпазител и за тези две години те не взеха никакви мерки да се подготвят за това", коментира пиар експертът Диана Дамянова, която в началото работеше с "Продължаваме промяната".

Борисов натиска ПП-ДБ, съгласи се тя с Чолаков .

"Да, Борисов ги натиска, натиска ги професионално, но те са извършили серия от стъпки, с които са му дали тази възможност и нямат защитна теория", каза Дамянова.

"Те се стрелят лексикално, но това работи в полза на Борисов, който има нужда да мачка вота. Неговият твърд електорат е много по-голям, отколкото периферния. ПП и ДБ от своя страна непрекъснато мачкат избирателната активност с непрестанното си подозрение, че няма да бъдат честни изборите", смята Дамянова.

Според нея има резерв в периферията на ПП-ДБ, който на кметските избори беше вдигнат с отмяната на гласуването с машини.

"Тогава изведнъж хората казаха – "излизам и гласувам", и гласуваха против съвестта си за внучето на ДС. Ако от ПП-ДБ изиграят това умно сега, съществува вероятност поради грешки на другите да се появат малко по-силно на терен, отколкото показва социологията", предположи тя.