Пандемията си отиде и българите забравиха здравеопазването. COVID-19 не извади на бял свят проблемите на българската здравна система - и преди ги знаехме. Но те останаха на заден фон в последните две години сред низ от политически кризи.

А сега ни заплашва и нова епидемия - от коклюш. Но не искат да я обявят за такава. А причината за нея - спадът във ваксинирането, не срещу COVID, срещу всичко.

По темата в Z-Каст ни гостува Катя Панева, народен представител от ПП-ДБ и член на здравната комисия в парламента. Според нея проблемът със спада на ваксинацията е още отпреди пандемията.

"Всичко това, което се случи покрай COVID - как антиваксърите излязоха напред и убедиха хората, че едва ли не ги чипират. И всичко това по някакъв начин допринесе още малко към недоверието, което хората имат към здравеопазването. Затова една част от майките отказват да ваксинират децата си", заяви тя.

Трябва да се правят нови информационни кампании за ваксиниране, но след сериозни проучвания - така че да се таргетират тези групи от хора, които най-много се съмняват, смята Панева.

Според нея сме стигнали в "пика на недоверието" не само заради проблемите на здравеопазването, а недоверието към всичко и всички.

"Медицината и здравеопазването да бъдат обърнати към реалните проблеми на хората - да намалим тежестта в болниците, да има превенция, промоция на здравето.

Така можем да покажем, че се грижим за тяхното здравеопазване. Трябва публичните средства да бъдат изразходвани за хората, за тяхното здраве."

По-късно Панева коментира решението на служебния кабинет за частна детска болница:

"Решението му да одобри изграждането на лечебно заведение с частен инвеститор, преди завършването на бъдещата национална детска болница, обаче, е скандално не само заради това."

С това решение служебното правителство поставя под риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи, доколкото бъдещещата държавна структура ще изпадне в невъзможност да си осигури достатъчно по брой и квалификация персонал.

Защо аптеките и НЗОК са "на нож"? Твърде бързо ли въвеждаме електронното здравеопазване? 

Как се харчат публичните пари за здраве и за лекарства?

Какво ще правим, ако останем без достатъчно лекари и медсестри? Стимулираме ли младежите да изберат медицината с махане на таксите в университетите?

Ще има ли консенсус за здравеопазването в следващия парламент?

Отговора на тези и много други въпроси - гледайте и чуйте в новия Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.