Временни противоепидемични мерки се въвеждат от днес до 31 юли 2024 г.  заради епидемичното разпространение на коклюш. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева. Заповедта е публикувана вчера на сайта на Министерството на здравеопазването. 

Според заповедта на здравния министър те ще включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните мерки на болния и контактните му. Изолацията и лечението на такъв човек продължава до оздравяването му, но не повече от 30 дни, предвиждат правилата.

Ако случаят е в детска градина или училище, се засилват дезинфекцията и проветряването, провежда се ежедневен филтър на децата за симптоми, като хрема, кашлица, обрив. При такива прояви детето не се допуска до останалите, а завръщането му в групата се случва след представяне на документ, че не е заразно болно.

Лабораторни изследвания за коклюш ще се правят безплатно на хора, които имат клинични симптоми на заболяването - лекарят ще взима проба и ще я изпраща до лаборатория, работеща със здравните инспекции в пет от големите градове.

Вече е възможно по-ранното имунизиране на бебета срещу инфекцията. При навършени 6 седмици е възможно и поставяне на ваксина срещу пневмококи. От днес е организирана имунизация за бременни жени, желаещи да се ваксинират.

В страната са регистрирани 843 случая на коклюш, заяви на брифинг вчера в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. 

Очаква се епидемичното разпространение на коклюш в страната да продължи и през следващите месеци. Това се посочва в доклада на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, на чиято база вчера беше издадена заповедта за въвеждане на временни противоепидемични мерки.