Финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата) се събират на извънредно заседание днес в Брюксел в трети пореден опит за сделка по бъдещите си отношения с Гърция.

В навечерието на срещата левичарското правителство на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и главният платец в Еврозоната, Германия, дадоха знаци, че сближават позициите си, които довчера бяха непримирими.

Говорителка на германския канцлер Ангела Меркел каза, че молба, която гръцкото правителство подаде вчера за продължаване на кредитното споразумение с Европа е добър сигнал и създава основа за по-нататъшни разговори, но не е достатъчна в сегашната си форма.

Тонът на говорителката Кристиане Вирц беше по-мек от изявление на германския финансов министър Волфганг Шойбле вчера, който рязко отхвърли предложението на гръцкия си колега Янис Варуфакис.

„Писмото от гръцкия финансов министър изяснява, че Гърция остава заинтересована от подкрепа от страна на Европейския съюз“, каза Вирц. „Това писмо е добър сигнал, който ни позволява да продължим да преговаряме“.

Тя изрази надежда, че разговорите в Еврогрупата днес „ще доведат до споразумение с Гърция“.

„Гърция направи всичко възможно, за да постигнем взаимноизгодно споразумение, основаващо се на принципа на двойното зачитане – на правилата на ЕС и на изборния резултат в държавите-членки“, каза Ципрас в интервю за Ройтерс.

„Чувствам се уверен, че гръцкото писмо за шестмесечно продължение на кредитното споразумение с условията, които го придружават, ще бъде прието. Сега е моментът за историческо политическо решение за бъдещето на Европа“, заяви той.

По-рано през деня гръцките медии цитираха неназован правителствен източник, че властите в Атина са „изминали четири пети от разстоянието и те (Еврогрупата) трябва да изминат една пета.

За споразумение трябва единодушие на всички 19 министри. На две поредни срещи на 11 и на 16 февруари те не успяха да го постигнат, защото Гърция беше сама срещу всички.

При липса на сделка страната рискува да изпадне от Еврозоната. Тя има пари да посреща задълженията си до края на март.

Сегашното споразумение за спасителни заеми срещу режим на икономии и структурни реформи изтича на 28 февруари. Ако не бъде продължено, Гърция няма с какво да плати следващите си вноски по дълга през юли и август. Банките ѝ могат да изпаднат в ликвидна криза, ако Европейската централна банка прекъсне линиите си за спешно финансиране към тях.

Вчерашният ден премина в дипломатически усилия за избягване на криза. Ципрас разговаря с Меркел по телефона 50 минути, а след това и с френския президент Франсоа Оланд. Гръцки представител съобщи, че Оланд обещал на Ципрас да уговаря Меркел за сделка.

Финансовият министър на САЩ Джак Лу звъня на Варуфакис, след което разговаря с колегите му Мишел Сапен (Франция) и Йерун Дейселблум (Холандия), който председателства Еврогрупата.

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер каза пред радио Дойчландфунк, че партньорите работят Гърция да остане в Еврозоната и че споазумение е възможно през идните осем дни, но за него може да се окаже необходима и извънредна среща на държавните и правителствените ръководители от общата валута.