Изпълняващият длъжността председател на Народното събрание (НС) Росица Кирова (ГЕРБ) се надява от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) да размислят и да оттеглят искането си за свикване на извънредно заседание на парламента. Тази сутрин от формацията обявиха, че са внесли такова в деловодството на НС. Спазено е конституционното изискване за поне 48 депутатски подписа.

ПП-ДБ настоява заседанието да се проведе още в сряда (15 май) от 10:00 ч. при следния дневен ред:

1. Изслушване на министър-председателя Димитър Главчев във връзка с появилата се в публичното пространство информация и проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, което е включено в дневния ред на предстоящото заседание на 14.05.2024 г., който предвижда осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО да се промени от 11% на 10%.

2. Проект на решение за задължаване на представителите, определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%.

Междувременно днес Надзорният съвет на НОИ взе решение пенсиите да се увеличат с 11 на сто, с което привидно казусът е приключен. От ПП-ДБ обаче засега държат на искането си за извънредно заседание на НС. От там коментираха пред Клуб Z, че нямат решение да го оттеглят и посочиха, че темата трябва да бъде обсъдена в пленарна зала, въпреки развитието на ситуацията.

А Росица Кирова заяви, че е длъжна да свика заседание на НС (както е по правилник - в 7-дневен срок, б.р.), въпреки че според нея предметът му вече е изчерпан:

„Правилникът е категоричен в това отношение. Аз нямам право да откажа свикването на заседание“, каза тя пред Клуб Z.

Според нея обаче това не може да се случи толкова бързо:

„Няма как да стане в сряда. Днес сме вторник. Да проявим малко уважение към народните представители, които са си по регионите. Имат събития, правят кампания. Срокът е едноседмичен. Ще спазя изцяло изискванията на нашия правилник и на закона.“

След въпрос дали ГЕРБ ще участва в кворума или ще го бойкотира с цел да няма заседание, Кирова заяви:

„Аз не мога да коментирам такова нещо. Ще си свърша работата до точка и запетайка... Оттук нататък какво ще предприемат различните парламентарни групи – не мога да коментирам. Аз въпреки всичко се опитах много коректно да апелирам да не злоупотребяваме с тази процедура, но явно не беше чуто. Нека да видим, все пак ще дам малко време на колегите да размислят.“