Предложих 11% да бъде осъвременяването на пенсиите от 1 юли, Надзорният съвет на Националния осигурителен институт гласува това мое предложение.

Това обяви във вторник служебният социален министър Ивайло Иванов пред журналисти.

Така след натиск от ПП-ДБ и под заплахата от свикването на извънредно заседание на парламента, за каквото настояваха от коалицията, служебното правителство изведнъж се активизира и бързо върна "загубилия се" при изчисленията на НОИ, основани на актуалните данни. В резултат пенсионерите запазват обещаните им преди месеци 11 процента увеличение основно благодарение на надцакването по време на предизборната кампания. В неделя от ПП-ДБ поискаха извънредно заседание на НС по въпроса и да се обясни защо НОИ иска да свали процентът на 10 на сто. В понеделник последва светкавична реакция на премиера Димитър Главчев, както и на социалния министър Ивайло Иванов (който освен друго е досегашен шеф на НОИ).

Днес Иванов посочи, че единствено Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), изразявайки други мотиви за статута на Надзорния съвет, са гласували с "въздържал се". Според изказване на Васил Велев от вчера актуалният процент бил всъщност под 10 на сто.

Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите, припомни министърът в отговор на въпрос дали е редно парламентът да има извънредно заседание по въпроса с увеличението на пенсиите. Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май, сряда. 

Решението на Надзорния съвет е окончателно, той е органът, който управлява средствата на НОИ, подчерта Иванов. Не считам, че е необходимо народните представители и въобще политиците в момента да влияят върху взимането на решенията на един независим орган, коментира още министърът. Той посочи, че "няма нищо такова" на въпрос дали отпускането на великденските добавки е можело да повлияе на увеличението на пенсиите. Едното няма нищо общо с другото, заяви Иванов. 

Министърът обяви, че Мария Минчева, като представител на работодателските организации, е била избрана на днешното заседание за председател на Надзорния съвет, а Ася Гонева от синдикатите - за зам.-председател. Калина Петкова също е избрана за зам.-председател от държавната квота. 

След породили се публични коментари за възможността увеличението да бъде по-ниско от предвиденото, вчера сутринта служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов обяви, че ще предложи актуализацията на пенсиите да бъде с 11 процента, както е прието в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. Той каза, че има необходимите за това средства. Това увери и служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

 "Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%", съобщи той.

В късния следобед бе даден и брифинг, на който Главчев обясни, че хората, които имат право на пенсии, ще получат увеличение с 11%, а не както е по правилото в Кодекса за социално осигуряване. Всички разчети показват, че няма причина да не бъдат увеличени пенсиите с 11%, потвърди и министър Ивайло Иванов.