Поръчките на "Боинг" (Boeing) през април са се сринали, като броят им е бил надминат от отменени продажби, което е пореден знак за кризата, обхванала закъсалия самолетостроител, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Боинг" обяви днес, че е получил поръчки за седем самолета миналия месец, което е необичайно малък брой и не е достатъчен, за да компенсира отменените продажби на 33 самолета, 20 от които са свързани със закриването на "Линкс еър" (Lynx Air), канадска нискотарифна компания, спряла да лети в края на февруари. 

Както се очакваше, доставките на нови големи самолети "Боинг" през април също са били слаби - едва 24, което постави американския самолетостроител зад европейския му конкурент "Еърбъс" (Airbus). 

Припомняме, че самолетостроителната компания има и "системни проблеми с контрола на качеството". На 29 февруари Федералната агенция за гражданско въздухоплаване на САЩ й даде 90 дни да разработи план за коригирането им.

"Боинг" е под строг контрол, след като панел на вратата за аварийния изход изхвърча по време на излитане на самолет от модела 737 Макс 9 (737 MAX 9). Предварителната проверка установи, че липсват болтове. 

Още в края на миналата година от мериканската самолетостроителна корпорация съобщи за разхлабени болтове, които са част от системата за управление на щурвала на нейния пътнически самолет "737 МАКС" (737 MAX), и препоръча авиокомпаниите, които оперират с него, да извършат проверки на по-новите си самолети от модела.

Международен оператор пък откри болт с липсваща гайка, докато извършваше рутинна поддръжка на механизъм, свързан с управлението на руля на самолета.