Операцията на словашкия министър-председател Роберт Фицо е била успешна, той вече е в съзнание и няма опасност за живота му. Това обяви словашкият вицепремиер Томаш Тараба пред Би Би Си.

"Бях много шокиран... за щастие, доколкото знам, операцията мина добре - и предполагам, че в крайна сметка той ще оцелее... той не е в животозастрашаваща ситуация в този момент", изтъкна той.

Фицо бе прострелян в словашкия град Хандлова тази сряда, което постави министър-председателя в критично състояние - до степен, че столицата Братислава се оказа твърде далечна дестинация и спешната операция бе проведена в близкия град Банска Бистрица.

Премиерът е бил уцелен в ръката, крака и корема. Има течност в коремната кухина, щети на черния дроб, жлъчката и надбъбречната жлеза. 

Нападателят е задържан. По непотвърдена информация от словашки медии стрелецът е 71-годишен бивш охранител в търговски център, автор на три стихосбирки и член на Словашкото дружество на писателите.

"Този опит за убийство беше политически мотивиран и решението на извършителя беше родено непосредствено след президентските избори", подчерта вътрешният министър Матуш Шутай Ешток, визирайки изборите през април, спечелени от съюзника на Фицо - Петер Пелегрини.

Словакия, членка на НАТО и Европейския съюз, няма много история на политическо насилие. Страната с население от 5,4 милиона беше свидетел на поляризиран политически дебат през последните години, включително тежките президентски избори миналия месец, които помогнаха за затягането на властта на Фицо.

Откакто се завърна за трети мандат като министър-председател миналия октомври, правителството на Фицо намали подкрепата за Украйна, поднови диалога с Русия, опита се да отслаби наказанията за корупция и разпусна специалната прокуратура. Фицо е критик на медиите в Словакия, отказвайки да говори с някои от тях.

"Призовавам всички да спрат да атакуват, да изразяват омраза в социалните мрежи, в медиите, които са насочени към този или друг политически лагер, независимо дали се отнася до (правителствената) коалиция или опозиция", каза вътрешният министър.