Европейските страни са "уязвими на неблагоприятни шокове", произтичащи от геополитическо напрежение и високи лихвени проценти, заради неспособността им да продължат да намаляват нивата на публичните си дългове. Това предупреди Европейската централна банка в своя най-нов годишен преглед на финансовата стабилност, предаде в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Много европейски правителства не са отменили напълно мерките за подкрепа, въведени в защита на потребителите и бизнеса от ефектите, свързани с пандемията и войната в Украйна.

Комбинацията от "високи нива на дълга и мека фискална политика" може да изплаши инвеститорите. Това от своя страна би могло "да повиши допълнително разходите по заеми и да има отрицателни ефекти върху финансовата стабилност, включително чрез разпространение към частни кредитополучатели и към притежатели на държавни облигации", предупреждава ЕЦБ.

Пазарите могат да реагират на възможността за "фискално отклонение" в навечерието на изборите, които се очакват тази година във Великобритания и САЩ.

Рисковете за финансовата система като цяло са намалели през последните месеци, отчитат експертите на ЕЦБ. Дългът на домакинствата и на бизнеса е спаднал под нивата отпреди пандемията, но равнището на държавния дълг вероятно ще остане високо. Банката определя "хлабавите фискални политики" като основна причина за притеснения.

Въпреки че се очаква икономическата активност да се повиши през идните няколко години, подкрепена от устойчивите пазари на труда, по-ниската инфлация и очакваните намаления на лихвите от ЕЦБ през следващия месец, структурните предизвикателства остават пречка за производителността и растежа на икономиката, според авторите на доклада.

"Перспективите остават крехки" и "финансовите пазари остават уязвими към по-нататъшни неблагоприятни шокове", алармират още от ЕЦБ. Очакванията за предстоящи лихвени намаления са "засилили оптимизма" сред инвеститорите, но "настроенията могат да се променят бързо".

Вчера Европейската комисия представи пролетните си икономически прогнози, в които представи оценки за нивата на държавния дълг в ЕС. Общият държавен дълг се очаква да остане над нивата, отпреди пандемията – при съотношение към БВП от 90 процента през 2024 г., след което леко да се повиши през 2025 г., сочат оценките на ЕК.

Според анализа на ЕЦБ "несигурността около точното прилагане на новата фискална рамка на ЕС може да накара участниците на пазара да преоценят суверенния риск."

Пазарите на търговски имоти претърпяха "рязък спад", припомни ЕЦБ, добавяйки, че цените на офис сградите и търговските обекти могат да спаднат допълнително поради "структурно по-ниското търсене".

"Недостатъчните парични буфери" могат да доведат до "принудителни продажби на активи" от инвестиционни фондове за недвижими имоти, "особено ако спадът на пазара на недвижими имоти продължи или се засили", посочват от банката.