Вътрешният министър Калин Стоянов коментира днес инцидента с кола на НСО в Аксаково, като от думите му се разбра, че вече еднозначно е установено, че цивилният автомобил е отнел предимство на специализирания.

В колата на службата за охрана е пътувал съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, а при инцидента загина мъж, а жена е настанена в болнично заведение с опасност за живота. 

"Това, което е установено безспорен начин, е, че другият автомобил, реално е отнел предимството на НСО. Не мога да коментирам подробности по случая, образувано е производство, което е под надзора на Военна прокуратура. Считам, че всичко ще бъде изяснено в рамките на разследването, включително и скоростта, за която в момента доста се говори. Единственият начин това да бъде направено, е автотехническа експертиза, която, предполагам, ще бъде назначена в рамките на днешния ден", заяви Стоянов.

И допълни, че като бивш премиер Кирил Петков има право да бъде охраняван от служители на НСО в продължение на четири години.

"Искам да изкажа благодарност и поздравления за всички служители от Областната дирекция на МВР в Пловдив, Главна дирекция "Жандармерия", Института по психология и Окръжна прокуратура - Пловдив за прекрасно свършената работа и проявения професионализъм от тяхна страна", каза още Стоянов във връзка със случая с барикадиралия се снощи в дома си мъж в Пловдив, който рано тази сутрин се предаде доброволно на органите на реда. 

Той напомни, че вчера мъжът е получил от трета, последна инстанция доживотна присъда "лишаване от свобода" без право на замяна. Служители от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" са потърсили съдействие от служителите на ОД на МВР в Пловдив, за да приведат присъдата в изпълнение, но когато отиват на адреса, мъжът се заключва, барикадира се и обяснява, че няма да излезе жив от къщата, готов е да окаже съпротива и ако се въздейства върху него, може да има последици за много хора, включително и там присъстващите, обясни министърът.

"Мъжът е заявил, че ще самонарани и себе си. Незабавно е сформиран щаб, взето е решение да започнат разговори. След повече от десет часа тежки разговори мъжът се предава, задържан е, без да са използвани физическа сила и помощни средства", разказа Калин Стоянов.

Той подчерта, че присъстващите там служители знаят много добре как се действа в подобни ситуации. 

Общо 46 са към днешна дата тази сутрин сигналите за купуване на гласове и за нарушаване на изборното законодателство в страната, каза още Стоянов. Образувани са 16 досъдебни производства. 

По думите му, най-много сигнали за такива нарушения има в област Бургас. Вече има такива и в Столичната дирекция на МВР, в Ямбол и в други областни градове. Служителите на Министерството на вътрешните работи работят доста активно, допълни Стоянов. 

По време на изявлението си министър Стоянов отправи и апел към абитуриентите и към техните близки и роднини. Той призова да бъдат разумни и да спазват правилата за движение, да изкарат едни приятни празници, а не да остане една горчивина с някой тежък трагичен инцидент.