Системата на висшето образование ще получи допълнителни 40,7 милиона лева към отпуснатите преди дни 39 милиона за индексиране на трудовите възграждения на академичния състав. Доволни, синдикатите обявиха, че отменят протеста. Не така обаче май смятат самите университети - на 20 май те няма да отворят врати, обявиха малко по-рано.

Това се разбра днес след рейд на профсъюзите с парламентарните партии, като първо се появи снимка от срещата с среща с Делян Пеевски (ДПС), после и с Корнелия Нинова (БСП), а накрая - в Министерския съвет. В тях не участваха представители на Съвета на ректорите, подели инициативата на 15 май. Това, което вузовете искат е да започне да се прилага едно от последните изменения в Закона за висшето образование, което е в сила и гарантира увеличение на възнагражденията на академичния състав.

"Заслугата е на синдикатите, както беше и първия път - 39 милиона, за които ви съобщихме онзи ден, когато пък ви казахме, че ще бъдат продължени разговорите и в резултат на тези разговори можем да кажем, че има още 40,7 милиона лева, които ще бъдат разпределени", заяви след срещата със синдикатите в МС служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ.

"Преди няколко дни коментирахме освен 39 милиона, които да бъдат дадени на академичния състав, съответно да бъдат предоставени и допълнителни средства за увеличаване на заплатите на администрацията. Тези 40,7 милиона лева представляват увеличаване заплатите на администрацията - около 26 милиона, 5,8 милиона за диспропорции и съответно 7,5 милиона за стипендии", поясни и служебният министър на финансите Людмила Петкова.

На 20 май няма да има протест на висшите училища у нас, обявиха синдикалните лидери пред Главчев.

Преди изявленията в Министерския съвет от Съвета на ректорите обаче разпратиха позиция до БТА, в която посочват, че университетите ще останат затворени в понеделник.

"Разглеждаме обещаните 39 млн. лева за индексиране на трудовите възграждения на академичния състав и 12% увеличение на възнагражденията на административните структури към университетите като първа, но недостатъчна стъпка в правилната посока. Това са пари, които са предвидени за висшето образование още в края на миналата година и е необяснимо тяхното забавяне до степен, да се налага да ги изискваме по такъв начин", посочиха от Съвета. 

"Ако някой се опитва да представи нашия протест като такъв само за заплатите ни, той дълбоко не разбира същността му и мотивацията ни. Това не е протест за заплати, а протест срещу потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката", допълниха от там.

С оглед изложеното, на 20-и май българските висши училища ще затворят врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер, се казва в позицията от Съвета на ректорите. 

Пихме кафе с Пеевски, не беше мазно

В МС говори и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, явно засегнал се от медийното отразяване на срещата с Пеевски (Всъщност, медиите можеше и да не разберат, че такава е имало, но от пресцентъра на Движението уведомиха за това със съобщение).

"Пихме кафе с Пеевски, не е фейк нюз. Кафето не беше мазно, доколкото разбирам от кафе", заяви той.

И изброи, че днес синдикатите осъществили контакт с всички парламентарни групи в търсене на подкрепа за споразумението си, с което депутатите трябва да гарантират, че... законът ще бъде спазен и новата формула за изчисление на заплатите на академичния състав ще започне да се прилага. Само, по негова лична вина, посочи Манолов, все още нямало подпис от ПП-ДБ.

От МС обаче твърдят, че парите не са предвидени с тазгодишния бюджет. Това означава, че кабинетът трябва да предложи от къде да се вземат, а парламентът да гласува промяна в закона за бюджета.