Синдикатите иззеха инициативата на университетите за по-достойно заплащане на академичния състав, като решиха да провеждат срещи в парламента с депутати. Първи за такива разговори съобщиха от пресцентъра на ДПС, обявявайки, че "председателят" на партията Делян Пеевски (който всъщност е съпредседател) е разговарял с тях.

Видимо, от текста и снимката към него, няма представители на висшите училища - само на лидерите на независимите профсъюзи със санкционирания по глобалния закон за корупцията "Магнитски", както и от британското правителство - Пеевски, седнали на дивани.

От пресцентъра на движението съобщиха, че е подписано споразумение "за гарантиране на изпълнението на Закона за висшето образование и осигуряване на необходимите средства за ръст на заплатите на академичния състав, който да съответства на действащото законодателство, съгласно последните промени в Закона и да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в сферата на висшето образование и науката".

Пеевски е подписал споразумение със синдикатите, съгласно което до края на юни в 50-ото Народно събрание ще бъдат предприети всички необходими действия за изпълнението на ангажиментите към висшето образование като национален приоритет.

Подписи под споразумението поставили и Пламен Димитров, президент на КНСБ, Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", Лиляна Вълчева, председател на ВОН-КНСБ, Валери Апостолов, председател на ВОН-КТП.

Малко по-рано през годината парламентът прие промени в Закона за висшето образование, според които средната брутна работна заплата за академичния състав в държавните висши училища трябва да е не по-малка от 180 на сто от средната брутна работна заплата за страната. А минималната основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища трябва да е не по-малка от 125 на сто от средната брутна работна заплата за страната.

Не е ясно по каква логика Пеевски трябва да е гарант за това, че законите ще се спазват. Що се отнася до синдикатите, те не за първи път застават до него. Решаваща роля му отредиха преди няколко месеца, когато имаше протест на миньорите.

Наскоро Пеевски проведе среща и с посланици на страни от ЕС.

Тази среща предизвика негативни обществени реакции.

И БСП гарант

Веднага след ДПС и от БСП се похвалиха с подписано споразумение със синдикатите. "БСП поема ангажимент в срок до 30 юни 2024 г. да предприеме всички необходими действия в 50-ото Народно събрание за гарантиране изпълнението на закона за висшето образование и осигуряване на средства за ръст на заплатите, който да съответства на действащото законодателство съгласно последните промени в Закона за висшето образование", гласи споразумението.

Припомняме, че правителството "Главчев" обяви, че пари за спазването на закона няма предвидени в бюджета. В същото време обаче ако ще се променя ресорният закон, то инициативата трябва да е на Министерския съвет, а "гарантите" депутати - да подкрепят или не.