Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша,  съобщи БНР. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община заради възможното постоянно спиране на Симеоновския кабинков лифт - последната такава връзка на града с горната част на планината.

Кметът на столицата подчерта, че се надява да има по-всеобхватно решение, а не само един лифт, за да може планината да бъде достъпна. По думите му няма как да има очаквания за шест месеца да се реши този проблем, който е наследен от старото управление на Столичната община и датира от 2007 година.

По думите на Васил Терзиев са казани много измислици по тази тема с Витоша и нейните лифтове, а от ГЕРБ се опитват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили от времето, когато са продали лифтовете с договор, който не защитава интересите по никакъв начин:

"Благодаря отново на колегите от ГЕРБ, че дадоха възможност да отворим и този разговор, за да се види всъщност кой е създал този проблем за софиянци и от кой те трябва да търсят отговорност. Ако след 3 години и половина няма работещ лифт, или поне няма път към това то да бъде реализирано необратимо, тогава ние ще поемем цялата отговорност за това, че сме дали едно обещание и не е изпълнено". 

Кметът на столицата подчерта, че общината има възможност да възстанови Драгалевския лифт, но фокус ще се търси към по-всеобхватно решение:

"Общината има възможност да възстанови един от лифтовете - Драгалевският, но ние искаме да видим какви са възможностите за едно по-всеобхватно решение, което включва и другите съоръжения - Симеоновският, инфраструктурата горе на планината, така че да не бъде модернизирано нещо на парче. Надеждата ни е, че можем да направим повече. Скоро ще се види дали разговорите със собствениците биха ни довели до някакво по-добро решение".

Общинският съветник от ГЕРБ Прошко Прошков мотивира искането за освобождаване на сегашния заместник-кмет по правните въпроси заради казуса с лифтовете на Витоша:

"Кметът обяви, че ще води преговори с приватизатора. Не знаем води ли такива преговори, седят ли на маса? Питаме - говорят ли си? Защото основание от типа доставчик не може да достави части, защото е икономически нецелесъобразно не е технически, правен или политически аргумент. Ние депозираме доклад към Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, в който Надзорният съвет да вземе решение, че завеждаме иск съгласно договора в размер на цялата сума на акциите – 8,3 милиона, които Общината да си предяви, включително и разваляне на договора и придобиване на собствеността".