Въпреки отпуснатите на пожар от служебната власт 80 милиона лева, въпреки пиенето на (не)мазно кафе на синдикатите с Пеевски (по Димитър Манолов, КТ "Подкрепа"), днес университетите не отвориха врати.

Както е известно, преди седмица от Съвета на ректорите обявиха протестни действия, считано от 20 май - заради неспазването на последните промени в Закона за висшето образование, които предвиждат схема за адекватно заплащане на академичния състав. 44 ВУЗ-а днес остават затворени за възпитаниците си, като от Съвета дадоха заявка, че ще продължат с протеста и на емблематичната дата 24 май - денят на българската просвета и култура.

Няма да протестират обаче синдикатите, които в петък проведоха поредица от срещи с лидери на парламентарни групи, като от пресцентъра на ДПС побързаха да се похвалят с тази на съпредседателя на партията - санкционирания от САЩ и Великобритания за корупция Делян Пеевски.

"Пихме кафе с Пеевски, не е фейк нюз. Кафето не беше мазно, доколкото разбирам от кафе", роди Манолов фразата миналия петък.

Пак тогава, привечер, последва среща на синдикатите и със служебната изпълнителна власт. Представители на университетите нямаше. Но бе обявено, че след отпуснатите дни по-рано 39 милиона лева, ще бъдат добавени нови - 40,7 милиона. Щастливите профсъюзи обявиха, че оттеглят митинга си, насрочен за днес в 11 ч.

Така академичната общност и синдикалистите, които претендират да я представляват, се разделиха.

Рано тази сутрин, в деня на протеста, от кабинета "Главчев" пак решиха да напомнят (за трети път) какви пари отпускат за висшето образование. Разпратиха прессъобщение, озаглавено "Правителството осигурява общо  80 млн. лв. за възнагражденията в държавните висши училища". 

Всъщност, първите 39 милиона бяха заложени в бюджета за 2024 г. и трябваше да бъдат отдавна изплатени.

"Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1810 лв. на 2100 лв. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти и всички останали преподаватели, заемащи академични длъжности в тях. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера.

Средствата са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 година", пишат днес от МС.

Кабинетът обаче заяви, че записаната в закона схема не е обезпечена в бюджета. Това на практика налага инициатива от страна на изпълнителната власт и гласуване в парламента, за каквито в момента никой не говори. Но пък бяха намерени "резерви" от въпросните 40,7 милиона.

"По-голямата част ще бъде насочена към администрацията на висшите училища, ще бъдат предвидени също средства за преодоляване на диспропорции във възнагражденията на академичния състав, както и за стипендии на докторанти. Утре на среща на Министерство на образованието и науката с представители на Съвета на ректорите и синдикатите предстои да бъде обсъдено точното разпределение на тези средства между университетите", посочват от МС.

А в позицията на Съвета от късно миналия петък, в която от там затвърждават намерението си за протест, въпреки синдикалните срещи и десетките милиони, се казва:

"Ако някой се опитва да представи нашия протест като такъв само за заплатите ни, той дълбоко не разбира същността му и мотивацията ни. Това не е протест за заплати, а протест срещу потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката."