Всички зрелостници ще получат служебно по четири точки на задачите, свързани с диаграмата, на държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас, който беше на 17 май.

Това съобщи служебният министър на образованието Галин Цоков и уточни, че това се налага, след като стана известно, че в отделни училища диаграмите не са били разпечатани в цялост, информираха от МОН. 

Така и тази година не се размина освен с обичайното вече изтичане на съдържанието на изпита и с технически проблеми, или двусмисленост на отговорите на някои от въпросите. 

Към момента е установено, че от проблема са засегнати около 200 ученици от близо 47 000, които са се явили на изпита по БЕЛ. Отговорите обаче се нанасят на отделна бланка и не могат да бъдат установени с абсолютна сигурност всички ученици, които са работили по вариант без диаграма. "Затова ще дадем четири точки на абсолютно всички зрелостници на тези задачи. За да сме сигурни, че никой няма да бъде ощетен от проблема", обясни проф. Цоков. Министърът уточни, че той категорично не е в съдържателен план, а е технически, в отделни училища.

"Преди разпращането на всеки модул от изпита по български език и литература към училищата той се разпечатва и сравнява в МОН", каза проф. Цоков и разясни, че не е имало никакви проблеми с изпита по БЕЛ. Те са настъпили в отделни училища и тепърва ще се проверява защо не са били установени преди тестът да се даде на зрелостниците. 

Министерството на образованието разпространи допълнително напомняне до всички училищни директори да правят внимателна проверка и да сравняват разпечатаните варианти с дигиталните им копия на зрелостни изпити през вчерашния ден. Бяха дадени и допълнителни указания какви проверки на настройките на всеки принтер може да направят училищата при проблеми и до момента няма постъпили сигнали за подобни нередности, отбелязват от МОН.

До момента на провелите се изпити са анулирани 11 теста на зрелостници, които са използвали мобилно или друго техническо устройство.

Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есето "Мълчанието - сила или безсилие" - това се падна на зрелостниците на 41-вия въпрос от държавния зрелостен изпит по български език и литература на 17 май. Те имаха възможност да избират върху коя от темите да разсъждават.

Тази година нямаше промяна във формата на теста, който се състоеше от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включваше есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Вчера, при тегленето на варианта за втората матура по профилиращ предмет на въпрос, че на държавния зрелостен изпит по български език и литература на 17 май в някои училища е имало проблем с принтирането на изпитните материали и дали това ще доведе до ощетяване на тези ученици, заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова заяви, че "категорично няма да бъдат ощетени учениците". "Технически е проблемът, който ще изясняваме за всяка конкретна ситуация в училищата. Това се отнася за изключително малък брой ученици - под 0,2 процента, но могат да бъдат спокойни - и учениците, и родителите, че няма да бъдат ощетени по никакъв начин", увери Емилия Лазарова, припомня БТА.