Грузинският премиер Михаил Саакашвили правилно е бил осъден за злоупотреба с власт при нареждането му да бъде пребит депутат от опозицията и решението му да помилва четирима убийци. Това реши Европейският съд за правата на човека в Страсбург.

Саакашвили, който бе президент на Грузия от 2004 до 2013 г., не е успял да докаже, че е бил несправедливо третиран по време на съдебния процес през 2018 г. Съдът установил, че аргументът му, че президентската власт за помилване е неограничена, "може да бъде опасен и да насърчи корупцията".

"Честното желание на властите беше да изправят жалбоподателя пред правосъдието за неговите неправомерни действия и че, при липса на достатъчно доказателства за противното, твърдението за скрит мотив е необосновано", чете се в решението на съда.

Двама от седемте съдии представиха особено мнение. Решението е удар за надеждите на Саакашвили да бъде освободен от затвора в Грузия, където той е задържан, откакто се завърна в страната през 2021 г. Бившият президент остава кандидатът за министър-председател на партията Единно национално движение, която той основа и която днес остава най-голямата опозиционна група в парламента на Грузия. Той ръководи ненасилствената Революция на розите, която сложи край преди две десетилетия на администрацията на президента Едуард Шеварднадзе, бивш съветски министър на външните работи.

В края на управлението на Саакашвили през 2013 г. администрацията му беше загубила доверието на грузинския народ, като опозиционните партии твърдяха, че лидерът е станал авторитарен. Когато беше избрано новото правителство, водено от политици от партията "Грузинска мечта", която продължава да управлява страната, то обяви, че разследването на престъпленията от миналото ще бъде приоритет.

Саакашвили беше осъден задочно през 2018 г. за нападение през юли 2005 г. срещу депутат, който беше принуден да излезе от колата си на светофар от шестима въоръжени мъже, които го биха с прикладите на пушките си. Установено бе, че той е наредил на полицията за борба с безредиците да извърши нападението като отмъщение за обидно интервю, което депутатът е дал пред вестник за него и съпругата му.

Бивш председател на грузинския парламент припомни пред съда разговор със Саакашвили след нападението, в който той твърди, че е казал:

"Той (депутатът) не заслужава ли да бъде пребит?"

Втори ключов свидетел, шефът на полицията за борба с безредиците по това време, твърди, че президентът горещо му е благодарил на официално събитие за "успешната" операция срещу депутата.

ЕСПЧ коментира и решението на Саакашвили от 2008 г. да помилва четирима бивши високопоставени служители на вътрешното министерство, които бяха осъдени за убийството на млад мъж за обида на техни колеги в кафене в Тбилиси. Грузинският съд установи, че експрезидентът е склонил да ги помилва, защото е бил разтревожен за щетите, които пълното разкриване на всички подробности около случая може да нанесе на неговото правителство.

Съдиите в Страсбург постановиха, че "обвиненията, повдигнати срещу (него), са били сериозни и добре обосновани", както и "че е имало значителен обем от преки и косвени доказателства срещу него".