Мъжът, обвинен, че е атакувал и ранил словашкия премиер Роберт Фицо, е заявил, че е действал поради несъгласие с политиката на правителството, но е допълнил, че не е искал да извърши убийство и че съжалява за стореното, съобщават АФП и Ройтерс, като се позоваха на съдебен документ.

Фицо беше прострелян четири пъти миналата седмица, докато поздравяваше сподвижници след правителствено заседание в централния словашки град Хандлова.

Оттогава той претърпя две операции в болница в град Банска Бистрица, където все още го лекуват. Медицинското заведение съобщи днес, че състоянието му е "сериозно, но стабилно".

Нападателят, идентифициран като 71-годишния Юрай Цинтула, беше незабавно арестуван от охраната на Фицо. В събота съдът го остави в ареста за опит за умишлено убийство.

"По време на разпита той заяви, че не е бил съгласен с политиката на сегашното правителство", пише в съдебните бележки на съдия Роман Пуховски.

Документът със заличени имена е изпратен по имейл до АФП от Катарина Кудякова, говорител на Специализирания наказателен съд в град Пезинок, разположен североизточно от Братислава, където нападателят се яви в събота.

Нападателят е критикувал правителството на Фицо най-вече заради премахването на специализираната прокуратура, атаките срещу медиите, прекратяването на военната помощ за Украйна и отношенията с ЕС.

Нападателят, според местните медии бивш охранител в търговски център, е заявил в съдебната зала, че е решил да извърши нападението на 13 май, два дни преди стрелбата и че никой друг не е знаел за плана му. Мъжът е използвал личен 9-милиметров пистолет ЧЗ-75, който е притежавал от повече от 30 години.

Мъжът "на няколко пъти заяви, че не е искал да убие ххххххх, но е искал да го рани и да навреди на здравето му, затова се е целил и го е прострелял в долната част на торса", пише съдията.

"Той разбира, че е действал по напълно неприемлив начин и че не е трябвало да ранява жертвата. Той е трябвало да му даде книга, която е подготвил за него", се чете в документа.

Според съдията мъжът съжалявал за действието си и искал да се извини на премиера.