На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата (Златоустовата) литургия, Служебник (молитви и четива за различните църковни служби), части от Псалтира и Требника. С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г.

Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. В София празничният ден започва с традиционното шествие от площада пред Националния археологическия музей.

За първи път празникът в памет на делото на светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост, се чества в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив на 11 май по стар стил през 1851 г. - по инициатива на Найден Геров.

С въвеждането на Григорианския календар на 1 април 1916 г. 24 май се отбелязва като църковен, училищен и всенароден празник. След 1969 г. Българската православна църква отбелязва Деня на светите равноапостолни Кирил и Методий на 11 май.

В 11 ч. е тържествената церемония пред Националната библиотека. През целия ден входът в общинските музеи и галерии е бъде свободен. Следобед се открива се и Пролетният панаир на книгата.

В навечерието на 24 май: Светлинно шоу върху фасадата на Националната библиотека (ВИДЕО)

„Миналата година до края на април броят на регистрираните читатели е бил 5400, а за същия период сега е 30 200“, посочи директорът ѝ

В 18:30 ч. президентът Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на празничен прием в Националния исторически музей.

Вечерта в Театър „Българска армия“ ще бъдат раздадени наградите „Аскеер“. Награда за цялостен принос в театралното изкуство ще получи актьорът Руси Чанев. С шествия и тържества празникът ще бъде отбелязан в цялата страна. Празнични прояви ще има в Пловдив, Бургас, Сливен, Велико Търново и в други градове.