Може ли лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да стане министър-председател за четвърти път е като въпрос за Радио Ереван. Но в кампанията за поредни предсрочни парламентарни избори на 9 юни такива въпроси звучат като съвсем истински послания. Борисов е легенда - единственият политик, който е бил “по три пъти от всичко”, по собствените му признания, а ГЕРБ води убедително в социологическите проучвания.

Лидерско поръчение

“Отсега ви казвам – има ли над 10 процента разлика (между първата и втората формация на изборите, б.а.), тогава ще го мислим заедно. Ще свикаме един конгрес, ще преценяваме”, каза наскоро Борисов пред съпартийци в Ловеч. Така даде и лидерско поръчение - резултатите да потвърдят прогнозите.

А и след поредица “номинации”, направени публично от видни партийни фигури на ГЕРБ, Борисов беше длъжен да откликне - и го направи, макар на всички да е ясно, че мисленето “заедно” неизменно следва волята на лидера. Точно това и се очаква да каже един председател на партия, печелила поредица от избори, а ефектът даже е двоен.

От една страна, мотивира избирателите на ГЕРБ, от друга - нахъсва тези на ПП-ДБ, които протестираха срещу създадения от Борисов властови модел и се разочароваха от “сглобката”, отново да отидат до урните. Това е сигурен начин да се тества има ли достатъчно силен протестен вот срещу дълбоката държава и нейните политически маски. Но основната цел е да бъде енергизиран електоратът на ГЕРБ, за да надхвърли най-сетне ония 26-27% на последните няколко вота, извън които не можа да привлече повече гласове.

Негового време вече отмина

Обективно погледнато Бойко Борисов имаше своето десетилетие - и то отмина, а заедно с него и доминацията на ГЕРБ, която диктуваше условията за управление и споделяне на властта на безобидните си коалиционни партньори. Не би могло да се случи обаче с партньор като съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Борисов премиер в кабинет, публично контролиран от санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания Пеевски? Няма шанс за реализация, дори и с друга/други политически сили, представени в него.

Ръководената от Бойко Борисов партия все още е първа политическа сила, изместена само два пъти от първото място на избори от “Има такъв народ” и “Продължаваме промяната”. Въпреки това ГЕРБ преживя изолацията и унижението да спечели избори, но да не успее да състави правителство въпреки надпартийната кандидатура на хирурга проф. Никола Габровски.

Иначе лидерът на ГЕРБ е с чисто съдебно минало. Прокуратурата прекрати всички досъдебни производства, засягащи Борисов - за кюлчетата и пачките в нощното шкафче, “Барселонагейт” и свързаната с него проверка за пране на пари в Турция. “Почистването” беше извършено от прокуратура, ноторно известен факт за която е, че не се отнася с цялата строгост на закона към определен кръг лица и не е станала нито по-демократична, нито отчитаща се.

Краят дойде с COVID-пандемията

Ерата на Борисов приключи с пандемията от COVID (и не само неговата). Никоя държава не беше подготвена за такъв тип бедствие, но липсата на достатъчно интензивни легла и лекари-инфекционисти, както и на други медицински специалисти, доведе до пик на заболели през есента на 2020 г. и до най-високата смъртност в ЕС.

Заради големия брой починали, през май 2021 г. Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) извърши анализ на дейностите, свързани със здравното обслужване на населението от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 година. Основните изводи бяха, че не е имало визия и стратегическо планиране за преодоляване на  пандемията от COVID-19, липсвала е концепция, мерките са били половинчати и непоследователни. А политическата логика е надделявала над медицинската - например, затваряли са се училища, но са работели игрални зали и казина и други.

Пандемията показа необходимостта от друг тип лидери, много по-подготвени за новите предизвикателства в глобален план, готови за смели, макар и непопулярни решения.

Евроатлантизъм на дело

Като премиер на три правителства, Борисов следваше принципа “и тако, и вако” по отношение на великите сили. Например, хвалеше се как прави тръба за руски газ с американски компресорни агрегати. Същественото обаче е, че газопроводът заобикаля Украйна, а през 2020 г. в интервю за БНР заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви, че САЩ са против втората линия на “Турски поток”, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия”.

Но сега Борисов говори как ще търси подкрепа от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, за да предложи на Народното събрание да гласува забрана за внос на руски газ в България. Наред с това активно изтъква заслугите на ГЕРБ за всички решения в областта на отбраната и енергетиката пред американски конгресмени, които бяха в София за пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Започва с това, че без ГЕРБ нямало да има военна помощ за Украйна, продължава с бойните машини за пехотата “Страйкър” и изтребителите F-16 Block 70 - и приключва със 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” и работата по Вертикалния газов коридор за транспорт на синьо гориво от юг на север.

Борисов умее да се позиционира

“Колкото по-силен е ГЕРБ, толкова по-категорични ще са гаранциите за евроатлантическата ориентация в отбрана, енергетиката и външната политика на България”, завършва постът на Борисов във Фейсбук. И следва нов - за среща със заместник-председателя на парламентарната група на ХДС/ХСС в германския Бундестаг Йохан Вадефул.

Борисов се позиционира от правилната страна на историята. Само че това вече не е достатъчно, за да е премиер.

***

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Дойче Веле