Години наред се поставят едни и същи въпроси, понякога има нещо ново, но отнемането на човешки животи продължава.

Това каза градският прокурор на София Илиана Кирилова днес след кръгла маса на прокуратурата, министъра на правосъдието, депутати, експерти, по темата за разследването на пътните катастрофи.

Начинът за вземане на проби за алкохол и наркотици е част от дискусията. Прокуратурата предлага да се обсъди - максималният престой в ареста на заподозрян да не е два месеца, когато при катастрофата има настъпил смъртен случай, посочи градският прокурор, цитирана от БТА.

Прокуратурата предлага още да бъдат събирани и трафични данни, когато при катастрофата е причинена смърт, каза Кирилова.

Както Клуб Z писа - в края на април именно СГП излезе с пакет предложения за нормативни промени, свързани с тежкия пътен травматизъм.

Поставяме си за цел да надградим законовата база, за да намалим "войната по пътищата", каза днес и зам.главният прокурор Елена Каракашева. Продължава тенденцията у нас да има много загинали на пътя, призна още тя.

На дискусията е бил поставен и въпросът за ползване на дронове при оглед, съобщи Кирилова. 

Служебният правосъден министър Мария Павлова каза, че министерството подготвя промени в наредбата за работата на вещите лица. Среща на Съвета по законодателство ще има на 4 юни.

"Проблемите са много. В Министерството на правосъдието също се прави анализ защо продължава ръстът на пътния травматизъм. Промени в законите "на парче" не водят до нужните резултати", отбеляза Павлова.

Анна Александрова - председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание заяви, че са поети ангажименти за промени в наредбата за вещите лица.

Илиана Кирилова каза, че ще бъде направен план за съвместна работа и обясни, че задачи, които са били възложени на АПИ, не са били изпълнени.

"Крайно време е някои институции, с претенциите да сериозни, а също и неправителствени организации, да се занимават с истинските проблеми на хората, коментира Кирилова. 

Надявам се до септември да обобщим всички предложения и те да влязат като приоритетна задача на парламента. Твърде много се научихме да си играем с думите “евроатлантически ценности”, но едва ли е ценност да се отнема човешки живот, каза още градският прокурор.

Според нея държавата е абдикирала от тези проблеми повече от десет години.

Ще настояваме за още такива срещи, докато не се разбере, че, когато се качиш пиян и дрогиран зад волана, то си убиец, каза Петя Иванова от сдружения “Ангели на пътя”.